Killar i Oxhagen som ser fram emot att få en fritidsgård.
1 av 4
Mohammed, Hamodi, Ali och Hassan och några av deras kompisar i Oxhagen. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Här ska fritidsgården i Oxhagen flytta in.
2 av 4
Här ska fritidsgården i Oxhagen flytta in. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Sandra Amso och Sandi Salim tror gården blir bra för Oxhagen.
3 av 4
Sandra Amso och Sandi Salim tror gården blir bra för Oxhagen. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Ulf Lindin, enhetschef på kommunens fritid- och ungdomsverksamhet.
4 av 4
Ulf Lindin, enhetschef på kommunens fritids- och ungdomsverksamhet. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio
#gillaoxhagen

Fritidsgård i Oxhagen ska motverka negativ utveckling

"Det kommer bli lugnare."
1:43 min

För att ge barn och ungdomar i Oxhagen i Örebro en bättre fritid ska bostadsområdet nu få en fritidsgård. Tanken är att den på sikt ska förhindra att de hamnar snett.

Den 19 november kommer kommunen fatta beslut om fritidsgården som ska placeras i den byggnad där det idag finns en pizzeria, ett bovärdskontor och en samlingslokal för kooperativet Träffpunkt Oxhagen. Lokalen ligger intill bron vid infarten till området.

"Oxhagen är ju ett område, precis som flera av våra andra miljonprogramsområden, där det bor ganska mycket människor på en förhållandevis liten yta. Idag saknas det aktiviteter för de unga som bor där."

Välkommen satsning
I området finns enligt Ulf Lindin både trångboddhet och familjer med låga inkomster. Därför kan de behöva hjälp att skapa en rik fritid för sina barn.

– Det är själva poängen med att starta en fritidsgård i området, förklarar han.

Och de unga som bor i Oxhagen tycker en fritidsgård är en bra idé. Det finns inte så mycket att göra och många hänger ute på kvällarna, berättar de.

– Jag tror det kommer bli mindre barn på gatan, säger Sandi, och det blir bra om de kan göra bra saker istället.

– Det kommer bli lugnare i området men mer kaos på gården och ledarna kommer få mer att jobba med, säger Mohammed. Men polisen kommer får mindre att jobba med, ler han och hans kompisar runt omkring skrattar med.

– Jag tycker också det blir bra att det öppnas, säger Safa. Istället för att man går runt i gårdarna och gör olika dumma grejer.

En av många
Oxhagen är ett av de 55 bostadsområden i Sverige som pekas ut av polisen när det gäller kriminella nätverk. Även Vivalla finns med bland dessa.

Och enligt Ulf Lindin, enhetschef på kommunens fritids- och ungdomsverksamhet, är det en bidragande orsak till att kommunen vill satsa på en fritidsgård just där. Men han är samtidigt realist, säger han.

"Alltså de som redan idag är i kriminiella nätverk kommer vi inte nå med den här satsningen. Utan det här handlar om att skapa en möjlighet, en struktur i ett bostadsområde där många vuxna tillsammans kan göra bra saker för barn och unga."

Men att starta en ungdomsgård är inte hela lösningen för området. Det krävs flera parallella satsningar från många instanser, menar Ulf Lindin.

– Vi kan göra vår del, säger han, sen måste alla andra yrkesgrupper göra sin del; polis, socialtjänst, skola, föreningsliv, föräldrar och alla andra. Vi är en liten pusselbit för att bygga ett bra samhälle, avslutar Ulf Lindin, enhetschef på kommunens fritids- och ungdomsverksamhet.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".