Sexuella trakasserier på arbetsplatsen. (Bilden är arrangerad. Foto: Sveriges Radio.
#slutatracka

Få anmäler sexuella trakasserier på arbetsplatser

"Skulle man anmäla så kanske man riskerar jobbet"
1:50 min

Det är vanligt med sexuella trakasserier i arbetslivet, men det är få som väljer att anmäla. Det menar både fackförbund och Arbetsmiljöverket. Också i P4 Örebros egen enkätundersökning framgår samma bild.

Elin jobbar inom restaurangbranschen i Örebro. Hon är en av dem som utsatts för sexuella trakasserier på sin arbetsplats.

"Det har hänt flera gånger. En gång så kom en vaktmästare och skulle mäta våra fönster. Men till mig sa han att "jag ska mäta dina bröst och jag skulle vilja mäta din rumpa också". Det skulle väl jag uppfatta som ett skämt, men jag tyckte inte det var roligt alls."

De senaste fyra åren har sammanlagt fem ärenden som handlat om sexuellt ofredande på arbetsplats i Örebro län kommit in till arbetsmiljöverket. Men enligt arbetsmiljöverket är mörkertalet när det handlar om sexuella trakasserier troligen extremt stort.

Det är arbetsgivaren som ansvarar för att motverka och stoppa sexuella trakasserier på arbetsplatser. Men vi på P4 Örebro har varit i kontakt med flera fackförbund och både de och Arbetsmiljöverket menar att många som har utsatts för sexuella trakasserier väljer att inte prata med sin chef. Det här syns också i de svar som vi fått på vår egen enkätundersökning, som besvarats av över 100 personer.

Torsten Heinberg är handläggare på arbetsmiljöverket och arbetar bland annat med kränkande särbehandling. Han ser flera förklaringar till att många väljer att vara tysta om att de blivit sexuellt trakasserade.

– Det kan ha ett samband med att bli ifrågasatt och inte trodd. Det är avskräckande för många. Och sedan är det ju så att man på arbetet är i en beroendeställning. Skulle man anmäla så kanske det skulle innebära att man riskerade jobbet, säger han.

Elin har pratat om problemet med sin chef men tycker inte att det är konstigt att många väljer att inte göra det.

– Det är nog för att man skäms tror jag. Man tycker det är jobbigt Man vill inte känna de här känslorna och det känns jobbigt att ta upp det.

Skulle du tala med chefen om du blev sexuellt trakasserad på jobbet?
Kommentera gärna här eller på Twitter #slutatracka. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".