#slutatracka

Vårdarbetare utsätts oftare än andra för sexuella trakasserier på jobbet

1:56 min

Sexuella trakasserier förekommer i så gott som alla branscher, men undersköterskor, sjuksjöterskor och personliga assistenter är extra drabbade. Det visar siffror från arbetsmiljöverket.

Också i vår egen enkätundersökning finns exempel på trakasserier inom vården. Såhär berättar en av de som svarat.

– Jag arbetar inom vården och där är det tyvärr vanligt att äldre män utsätter personal för både fysiska och verbala kränkningar. Tyvärr är det också "normaliserat" och många i personalstyrkan anser att det är något man får ta. Som yngre inom vården upplever jag det dock som obehagligt och hos vissa brukare vill man inte gå in själv eller så ser man till att lämna dörren öppen om man jobbar på ett boende. Detta för att minimera risken att brukaren säger eller gör något bakom stängd dörr.

Mellan 2011 och 2013 anmäldes totalt 95 arbetsskador relaterade till sexuellt ofredande och sexuella trakasserier till arbetsmiljöverket i Sverige. Över hälften av dem, närmare bestämt 64 stycken, kom från vårdsektorn.

Britt-Marie Balaj är ordförande för sektion vård och omsorg på fackförbundet Kommunal i Örebro. Hon känner till att sexuella trakasserier från både brukare och anhöriga är ett bekymmer och säger, precis som vi hörde i det tidiagre exemplet, att många ser trakasserierna som en del av jobbet eftersom man många gånger jobbar med människor som har en sjukdom.

–  Det är äldre, det är brukare och det är dementa. Men då när vi lyfter det här och säger att man inte ska behöva bli tagen på bröst till exempel även fast vi jobbar med människor som är sjuka så kommer vi in mer i de här diskussionerna, säger hon.

Britt-Marie Balaj uppskattar att omkring tio personer per år hör av sig till Kommunal med frågor som handlar om sexuella trakasserier. Men fackförbundet gör inga särskilda insatser för att undersöka hur stort problemet egentligen är.

– Så långt tror inte jag att vi har kommit än, men det är väl något vi får se över, hur vi ska fortsätta jobba med de här frågorna framöver.

Tyck till här eller på Twitter #slutatracka