Örebroforskare kan förutspå njursvikt med ny hälsokontroll

Forskare vid Örebro universitet har tagit fram en enkel hälsokontroll som redan under tonåren kan förutsäga om en person kommer att drabbas av njursvikt senare i livet.

Forskarna från Örebro universitet skrev om hälsokontrollen i en artikel som nyligen publicerats i Amercian Journal of Kidney Diseases.

Högt blodtryck, övervikt, en pågående låggradig inflammation och förekomsten av protein i urinen hos i övrigt friska tonåringar har visat sig vara oberoende varningssignaler för att en person riskerar att drabbas av svår njursjukdom senare i livet.

– Vi var förvånade över hur stor risken att drabbas var, speciellt för människor som utan känd anledning har protein i urinen i tonåren, säger Per-Ola Sundin, forskare vid Örebro universitet och läkare vid Universitetssjukhuset Örebro.

– Det visar att njurarna redan är påverkade trots att tonåringarna inte kommer att få några märkbara symtom på många år.

Studien är baserad på den hälsokontroll som alla unga män genomgick inför den obligatoriska militärtjänstgöringen på 1970-talet.