#vartflyttarpengarna

Köpkraft och inkomster ökar mest i Lekebergs kommun

2:03 min

Sen millenieskiftet har inkomsterna ökat rejält för dem som bor i Lekebergs kommun. Idag har man 24 procent mer att röra sig med jämfört med år 2000, och framtidstron är stor, inte minst i Lanna-Hidinge med stor inflyttning.

Daniel Nykvist flyttade med familjen från Örebro till Hidinge för tre år sen.

"Anledningen att vi flyttade hit är att det är bra med barnomsorg, det är lätt med bygglov och det är många barnfamiljer som bor här så det är också trevligt. Vi trivs toppen här ute!"

Överallt i Hidinge och Lanna ser man nybyggda hus, snett emot Daniels Nykvists familj håller byggjobbare som bäst på att resa stommen för en ytterligare en villa. En påtaglig nybyggaranda som också uppmuntras av att Lekebergs kommun bygger ny skola och idrottshall alldeles i närheten, och flera nya förskolor ligger också på gångavstånd för familjen.

Håkan Söderman, moderat skolpolitiker i Lekeberg menar att det växer överallt.

– Ja, i hela kommunen växer det så det knakar. Det är angenäma problem när man får höra från förvaltningen att man behöver bygga ytterligare en förskola, berättar Håkan Söderman.

Stora klyftor i länet

Utveckling i Lanna-Hidinge belyser det SCB:s siffror berättar, medianinkomsten i Lekeberg, alltså för den person som är precis i mitten på inkomststegen där, har ökat 24 procent sen millenieskiftet. Flera procent mer än riket och länet, och enormt mycket mer än i till exempel Ljusnarsberg där inkomstökningen ligger på 10 procent. Och då pratar vi reallöneökningar.

En djup klyfta i länet som säger något om vår tid. De stora städerna eller de kommuner som har pendlingsavstånd dit är vinnarna. För Daniel Nykvist och hans fru var närheten till Örebro avgörande.

– Den nya motorvägen gjorde ju så klart sitt med påfarten precis här utanför, det är bra.

Olika typer av kommuner

Till skillnad från Ljusnarsberg som är en tidigare bruksbygd är Lekeberg en jordbruksbygd och moderaten Håkan Söderman berättar om många små företag. Och så har man inte stora företagsnedläggningar att hantera.

– Det är klart att motorn i regionen, Örebro drar folk, och vi får del av det. Det är självklart. Men det ökar väldigt mycket bland företagandet i kommunen också. Många vågar satsa då, menar Håkan Söderman (M).

Kommentera gärna här eller på Twitter under #vartflyttarpengarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista