Exemplen på sexuella trakasserier inom arbetslivet är många:

"Vi talar aldrig om det här"
4:03 min

Anspelande blickar, skämt och fysisk beröring. Exemplen på sexuella trakasserier i arbetslivet är många och vi har läst in några av de svar som kommit in till oss via vår enkätundersökning som funnits tillgänlig på vår hemsida.

– På vår arbetsplats talar vi aldrig om sånt här. Det är som om det inte finns. Jag ser hur yngre kvinnor nu får kommentarer om fasta bröst och så vidare, de ler lite vilset generat. Man tappar ju fattningen om man själv är seriös och snackar jobb.

"Jag hade ett sommarjobb där vaktmästaren smög omkring när man bäddade sängarna i anläggningen. Eftersom man var ensam i rummet kom han in och tog tag i en och lyfte upp en i luften och kramade om jättehårt. Jag försökte kämpa mig fri, men han skrattade bara och kom med anspelningar om "att få känna på en riktig karl".

– En manlig kollega till mig tog mig mellan benen när jag skulle lyfta en tung kartong. Det var nära att jag knäckte ryggen och hade jag inte hållit i kartongen hade jag nog klippt till honom. Jag skrek rakt ut och sa åt honom att det vill jag inte vara med om något mera, nästa gång smäller det!
Det var oerhört kränkande att någon tror att den kan göra vad som helst med mig.

"På en arbetsplats hade vi en kille som var på alla tjejer med kommentarer om hur man såg ut, kramades lite för länge och han skickade mängder av sms. Till slut slutade jag höra av mig till honom och byta skift.

– Det var väldigt subtila kommentarer som jag inte skulle ha reagerat på en och en. Men det upprepades ofta och han såg alltid till att det inte var någon annan i rummet när de fälldes, så det blev till slut obehagligt.

      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".