Foto: Scanpix.

Malin Pehrzon om ätstörningarna, extremträningen och vägen tillbaka

"Jag levde i en lögn"
12 min

Viktminskningprogram, dieter som avlöser varandra och gymkort vars reklam propagerar för den perfekta kroppen - ett samhälle som vi idag vant oss vid. Men ibland kan det förvandlas till en mardröm.

För ungefär tjugo år sedan förändrades Malin Pehrzons liv. Träningen tog upp hennes liv till den grad att det blev för mycket, samtidigt som ätstörningar som dyslexi och bullemi också blev en del av vardagen.

Idag vill hon berätta om sitt liv, vägen tillbaka och hur tiden när hon var sjuk har påverkat, och fortfarande påverkar den hon är idag.

Om det inte vore för mina föräldrar hade jag inte suttit här idag. De har varit mitt stöd, och idag är vi jättenära varandra.

Och trots att det gått nästan tjugo år sitter spåren fortfarande kvar.

– Det är inget som försvinner över en natt, förklarar Malin. Jag har till exempel inte en familj, jag fick aldrig min mens. Dessutom är min sömnrytm fortfarande rubbad och jag avstår att äta vissa saker då jag inte vet hur jag kommer att reagera efter det att jag ätit dem.

Malin vill dela med sig av sin historia så att flera i vårt samhälle kan få en förståelse för hur det är att leva med ett missbruk av sin kropp.

– Om du har någon i din närhet som du tror lider av detta är det superviktigt att kontakta till exempel en psykolog eller kurator på en gång, uppmanar Malin. Det går så otroligt fort när man väl hamnar snett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".