Askersund skärper rutiner när det gäller barn och unga som far illa

Efter omfattande kritik från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, gällande två små barn, har socialnämnden i Askersund gjort stora förändringar i sina rutiner.

– Vi har sett till så att vi säkerställer för barn och unga i vår kommun att de inte ska hamna mellan stolarna när de utreds, förklarar Siv Ahlstrand, socialdemokratisk ordförande i socialnämnden i Askersund.

Bland annat har man gjort en omorganisation där man tydliggjort vilken chef som är ansvarig när det gäller barn som far illa. Och om den chefen inte är på plats, är det en annan chef som ska kontrollera och följa de ärenden som kommer in.

– Dessutom har vi infört rutiner så att vi är noga med att följa upp ärenden för att dubbelchecka att inget glömts bort eller gått fel. Allt för våra barns skull, understryker Siv Ahlstrand (S).

De barn som kritiken från IVO handlar om bodde bara i Askersund en kort tid under 2013. Men de bodde i en bil, med en missbrukande pappa och en mamma som vägrade ha kontakt med myndigheter.

Och enligt IVO och socialnämnden i Ronneby - dit familjen så småningom flyttade - så borde socialnämnden i Askersund omedelbart ha övervägt att omhänderta barnen när man fick in en anmälan. Detta för att trygga deras säkerhet.

Senare skulle man också ha gjort mer, snabbare för att hjälpa Ronneby i deras utredning av barnens situation.

Förutom att Askersund nu alltså infört nya rutiner för att inte fler barn ska hamna i kläm, vill socialnämnden gå ännu längre. Enligt Siv Ahlstrand vill man att kommuner i framtiden ska tvingas samarbeta i ärenden som gäller barn.

– Vi skulle ju önska att man lagstiftar om att kommuner har skyldighet att hjälpa varandra med utredningar. Det skulle gagna barnen, menar hon.

Hon står inte ensam som socialdemokrat i viljan att lagstifta. Alla partier i Askersunds socialnämnd är överens om detta och vill driva frågan tillsammans, men gentemot respektive parti.

– Ja, samtliga partier tycker det här är viktigt, säger hon. Vi ska vända oss till både politiken och till Sveriges kommuner och landsting, SKL och begära hjälp.

När det gäller de två barn som kritiken mot Askersund handlar om, är de idag omhändertagna av socialtjänsten i Ronneby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".