Mikael Karlsson och Elizabeth Reyes. Foto: Andreas Ericson/Sveriges Radio.

Många bilförare i Örebro län ser dåligt – stor synbesiktning i dag

"Har du kör bil hit? Då kanske du ska ta och skaffa glasögon"
0:28 min

Undersökningar har visat att runt varannan förare ser dåligt." Speciellt vid långa körningar som sker i mörker", säger Örebrooptikern Elizabeth Reyes.

I dag genomförs undersökningen ”Synbesiktningen”, Bilprovningen och Synoptik erbjuder alla som besiktar bilen att samtidigt testa sin syn.

– Bilprovningen vill se till att folk får kolla synen så de ser hur viktigt det är. och se hur viktig det, säger Mikael Karlsson som jobbar på Bilprovningen i Lillån i Örebro.

Vad tror det är vanligast att folk har fel på, bilen eller synen?
Synen, varannan förare ser dåligt har det visat sig, sgäer Mikael Karlsson.

Det är sjätte året på raken som Bilprovningen och Synoptik genomför ”synbesiktningen” över hela landet. 2012 visade undersökningen att bilförare i Örebro län såg sämst i landet.

– Det vanligaste är att folk ser dåligt när de mörkerkör långa sträckor. Det smyger fram och kommer med åldern. Vi blir rädda ibland när vi testar bilförare och frågar kör du bil? Har du kör bil hit? Då kanske du ska ta och skaffa glasögon, säger Elizabeth Reyes, optiker på Synoptik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".