1 av 2
Handeln i Örebro får jobba hårt för sina kunder. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Henrik Vestin, HUI vet hur trenderna går för handeln. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio

Örebros handel går hyggligt i hård motvind

"Vill hellre köpa tjänster och unna sig"
1:45 min

Handeln i Örebro kommun växer mest bland medelstora städer i Sverige, det visar siffror från Handelns utredningsinstitut, HUI. Mellan åren 2008 och 2013 växte försäljningen med 23 procent.

Henrik Vestin, utredare på HUI menar att Örebro gjort mycket för att locka sin publik.

– Det handlar inte bara om utbud, det handlar om trivsel, mötesplatser, i stadskärnan torg som jag vet att man har rustat upp. Marieberg galleria var ju inte kul att hänga på tidigare, men nu har man en miljö som liknar den i stadskärnan.

Svårt i stadskärnan

Ja, trots finanskris så har Örebro kommuns handel ändå lyckats hävda sig bra över tid, men det är inga stora tillväxtsiffror år till år. Förra året ökade handeln totalt i kommunen med 2 procent, samma som riket. Däremot var det motigt för sällanköpshandeln (tex skor och kläder) inne i just stadskärnan i Örebro,

– Jag är ändå lite positivt överraskade över att vi inte visar röda siffror i stadskärnan, det var lite grand min magkänsla, säger Stina Storm som är vd för City Örebro.

Prylar inte lika heta längre

Konkurrensen från upplevelse- och serviceindustrin är idag stor, det är inte lika viktigt att äga längre. Handlar gör man mest i externa köpcentra, de centrala stadskärnorna får räkna med att byta ut delar av sitt utbud.

-– Det räcker inte längre med att bara köpa en pryl, man måste få nått mer, det kan vara en upplevelse eller nått mervärde i samband med köpet, förklarar Henrik Vestin på HUI.

Och de yngre, köpstarka pensionärerna har lite handlat färdigt, berättar Stina Storm på City Örebro.

– Man kanske hellre vill köpa tjänster och unna sig saker, allt ifrån att resa till att fixa saker som operera tänder och ögon. Så det finns mycket att göra!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".