Per-Ove Staberyd. Foto: Andreas Ericson/Sveriges Radio.

Brandtillbud inte bara problem för Vivallaskolan - ökar i Örebro län

"Klart det påverkat barnen"
1:28 min

Högstadiet på Vivallaskolan i Örebro har stängt efter upprepade bränder och antalet anlagda bränder på skolor i länet har ökat i år jämfört med 2013.

I dag och på måndag är Vivallaskolan i Örebro stängd efter en räcka av anlagda småbränder och falska brandlarm.

Och på Nerikes Brandkår har man märkt en ökning av larm och brandtillbud på skolorna överlag i Örebro det senaste året.

– Tyvärr är det så att allmän skadegörelse på skolor där bränder och andra tillbud ingår är mer accepterad skadegörelse än det skulle vara på andra arbetsplatser, säger brandchef Per-Ove Staberyd vid Nerikes Brandkår.

Hittills i år har räddningstjänsten ryckt ut på 120 automatiska brandlarm på skolor,  framför allt i Örebro kommun.

Vid 15 tillfällen har det handlat om skarpa larm med bränder, det är fler än tidigare år. I går kom beslutet att högstadiet på Vivallaskolan stängs till följd av flera brandtillbud de senaste veckorna. Något som enligt läraren Dana Kalansea påverkat eleverna.

– Klart det påverkat barnen, de blir störda av larmen och måste rycka ut när de har lektion i klassrummen eller sitter i matsalen och äter, säger hon.

Det uppstår eller startas bränder i skolor mellan 400 och 500 gånger varje år i Sverige och det medför en kostnad för skattebetalarna på en halv miljard kronor.

Att det anläggs så många bränder på skolorna tror Brandchef Per-Ove Staberyd är ett uttryck för något annat.

– Beror på att andra bekymmer, mobbing och kränkande språkbruk och annat. Det får en acceptans för  att det ständigt är något som pågår på skolan, att det finns något som stör i verksamheten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".