1 av 3
Grannarna får nu åka en provisorisk väg över skogen. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio.
2 av 3
Den nya markägaren har stängt av vägen. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio.
3 av 3
Gösta Eliasson en av de tre grannarna. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio.

Infekterat grannbråk utanför Nora upp i domstol

"Det är ju ett elände"
1:30 min

Ett infekterat grannbråk utanför Nora ska prövas i Mark- och miljödomstolen. Bråket handlar om en väg som blockerats av fastighetsägare eftersom vägen saknar servitut, alltså avtal att vägen ska utnyttjas av andra.

De tre grannar som tidigare använt vägen tvingas nu åka på en provisorisk väg över skogen för att komma fram till sina hus.

– Det är ju ett elände, vi får tänka när vi ska handla och det är inte bara att åka, säger Gösta Eliasson en av de tre grannarna.

Han menar att vägen har varit blockerad i över 3 månader och han måsta ta en väg med vatten och lera över skogen för att komma fram dit där han bor.

Det är nu 30 år sedan Gösta Eliasson fick bygglov av Nora kommun för att bygga sitt hus. Men vägen till huset går alltså över en grannes ägor och något avtal om vägen har aldrig funnits, trots att folk åkt på den i över 100 år.

De som köpte ägorna nu senast är störda av trafiken och eftersom avtal saknas så har de valt att stänga av vägen med stora stenar. Det är i strid med Lantmäteriets beslut som säger att vägens ska vara fortsatt öppen.

– Man kan enkelt uttrycka det som att de här tre fastigheterna som nu ligger på andra sidan bäcken, de får rätt att använda den här vägen och så ska de gemensamt sköta den i framtiden med markägaren, säger Björn Eriksson, handläggare på Lantmäteriet.

Lantmäteriet har bland annat rätt att ändra eller bilda nya gemensamhetsanläggningar, i det här fallet en väg och de lutar sig då mot Anläggningslagen. Myndigheten har då först gjort objektiv bedömning av för- och nackdelar för alla parter, de ser på alternativa vägar och ser till ekonomiska kostnader. Deras beslut kan överklagas till Mark- och miljdomstolen, vilket markägaren nu också gjort i det här fallet.

Gösta Eliasson som är en av de tre fastighetsägarna är inte glad att Mark- och miljdomstolen prövar fallet och han menar att det tar mellan 6-9 månader till innan frågan avgörs.

Den andra parten, markägaren, säger att situationen är besvärlig men avböjde att ställa upp för intervju i radion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".