1 av 2
I vinter ska tiggarna i Örebro erbjudas plats på ett härbärge. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.
2 av 2
Malin Råsberg är en av initiativtagarna till härbärget för EU-migranter i Örebro. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio

Örebros kyrkor öppnar härbärge för stans tiggande EU-migranter

"Vi kan inte längre se det här framför våra dörrar."
2:50 min

I vinter får Örebro ett härbärge för EU-migranter. Det är stans alla kyrkor som tillsammans med Bra Begagnat och RIA-Dorkas bestämt sig för att erbjuda tak över huvudet för några av stans tiggare.

– Vi hoppas kunna erbjuda runt sex till åtta övernattningsplatser, berättar Malin Råsberg som ingår i den arbetsgrupp som står bakom idén.

Tanken är att härbärget ska vara öppet från kvällen till morgonen och kunna erbjuda tvättmöjligheter, dusch, enklare soppa på kvällen och en frukost på morgonen.

Malin Råsberg förklarar att initiativet kommer av att många medlemmar från stans olika församlingar längtar efter att få göra något konkret för de EU-migranter som finns i stan. Tiggeriet har tilltagit och nu när det börjar bli vinter på riktigt är det många som lider.

– Vi kan inte längre se det här framför våra dörrar, utan vi måste göra någonting, säger Malin Råsberg.

Inget tillfälligt
– Vi tror inte heller att det här problemet är tillfälligt, utan det är tyvärr något vi kommer att få se under en lång tid framöver. EU-migranterna är våra medmänniskor, våra systrar och bröder, och då är det svårt att gå förbi och inte hjälpa.

De som står bakom satsningen är förutom frikyrkorna i Örebro, också Svenska kyrkan, Frälsningsarmén, second-hand butiken Bra Begagnat och RIA-Dorkas. Tillsammans har de bildat en arbetsgrupp som jobbar med att så fort det bara går, öppna dörrarna till härbärget.

Var boendet ska placeras är inte hundraprocentigt klart ännu, men det finns tänkta lokaler. Löften om mat till EU-migranterna finns också, liksom gratis sjukvård från flera frivilliga läkare.

Hoppas på kommunen
En ansökan till Örebro kommun om ekonomiskt stöd är också på väg, berättar Malin Råsberg, men hitintills har det varit omöjligt att få besked om vem som ska ta emot den, och intresset från kommunen har verkat svalt, säger hon.

– Men jag tror att kommunen kommer att ställa sig positiv när vi väl får kontakt med varandra och vi kan göra någonting tillsammans, säger hon.

Skulle kommunen vägra hjälpa till med pengar, kommer härbärget att öppna ändå, säger Malin. Och hon är övertygad om att även örebroarna kommer att välkomna boendet för EU-migranter.

– Jag vet att många går och väntar på att kunna engagera sig i ett sånt här projekt. Så vi vet att det finns många som vill hjälpa oss.

När det gäller EU-migranterna själva, som ska ta emot hjälpen, tror hon också där att det kommer att bli mycket positivt.

– Utifrån kommuner som haft liknande erbjudande, så vet vi att det tas emot väldigt väl, avslutar Malin Råsberg, en av initiativtagarna till härbärget i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".