Marit Äng, kurator på Sputnik är med under jubileumsfirandet av organisatioen. Foto: Alexander Bernström/Sveriges Radio P4 Örebro

Sputnik i Örebro har hjälpt medberoende i 20 år

Emma: "Sputnik har betytt jättemycket för mig"
5:13 min

I 20 år har organisationen Sputnik i Örebro hjälpt människor med anhöriga som missbrukar droger eller alkohol. I dag firade man årsjubileum på Kulturhuset i Örebro med föreläsningar och samtal.

- Vi har haft ett fullspäckat program på förmiddagen. Lite bakåtblickar vad Sputnik var när det började, och hur det ser ut i dag. Nu väntar vi på Ann Söderlund och Sanna Lundell från tv-programmet Djävulsdansen, berättar Marit Äng, kurator på Sputnik.

Stödverksamhet för barn, ungdomar och vuxna som är anhöriga till någon som dricker för mycket eller använder droger har varit viktig för många, det vittnar Emma om, tidigare deltagare.

- Det har betytt jättemycket. Man känner sig väldigt ensam. Men genom Sputnik fick man lära känna andra presoner som hade samma problem som mig. Man skäms otroligt mycket, men här kunde man prata med någon, förklarar Emma.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".