Att använda en telefon från en telefonbutik kan innebära risker. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio Örebro

Telefonbutik glömde tömma lånetelefon på känslig information

"Jag har hans kontouppgifter"
1:30 min

Att låna en telefon från en telefonbutik kan innebära att känsliga uppgifter om dig sprids ut.

Det upptäckte en person i Örebro förra veckan när han lånade en telefon. Han fick en överraskning när han började använda den.

– Min telefon som jag brukar ha hade gått sönder så jag fick en utbytestelefon. Och så började det ticka in lite mejl och liknande som jag inte visste vad det var. Då var det förra ägarens mejl. Det ligger tydligen kvar i minnet, hans inloggningsuppgifter. Jag har faktiskt hans inloggningsuppgifter till hans bankkonto.

Den aktuella telefonen lånades från Teliabutiken i Marieberg. Från den butiken lånas hundratals mobiltelefoner ut varje vecka, som till exempel fall som det här - när en av företagets kunder har en telefon som gått sönder och då erbjuds en lånetelefon i väntal på reperation.

Vi på P4 Örebro har sökt butiksägaren men han vill inte svara på våra frågor utan hänvisar till pressavdelningen.

Och när en telefon lånas ut ska den vara tömd på information, det säger Hans G Larsson som är informationsansvarig på Telia. Det här ska göras genom en fabriksåterställning, något som görs manuellt. Men i det här fallet har det alltså inte blivit så och inloggningsuppgifter till mejl, Facebook och kontouppgifter fanns kvar på telefonen, något som inte ska förekomma säger Hans G Larsson.

" Alla eventuella uppgifter som eventuellt är kvar från tidigare användare ska försvinna. Jag har talat med butiksägaren i den aktuella butiken och han ska se över rutinen i hans butik. Han ska också ta upp det här centralt så ska vi se om vi kan hitta något ytterligare vi kan göra för att säkra den här processen. "

Vad är det som inte har fungerat?
– Det är nog helt enkelt den mänskliga faktorn. Jag tror att det är lätt hänt när det är mycket folk i butiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".