Städning är en hushållsnära tjänst som kan ge rätt till rut-avdrag. Arkivfoto: Leif Johansson/Sveriges Radio.

Skatteverket jagar fusk med rot och rut

"Det är ju ett skattefusk som alla andra skattefusk"
1:31 min

Skatteverkets extra granskning av fusk med rot- och rut-avdrag har gett resultat. Hittills i år har utbetalningar på 55 miljoner kronor stoppats och över 70 företag och privatpersoner har polisanmälts.

– Vi har ju sett att stora totalentreprenader, där man köper en tjänst till fast pris där det ingår arbete och material, så kan man se att en del lägger över kostnader för material och kallar det för arbete och det är ju ett rent fusk, ett skattefusk helt enkelt, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Skatteverket har i år alltså tittat extra på utbetalningar av rot- och rut-avdrag. Installationer av värmepumpar och fönster har varit två utpekade branscher.

Totalt har Skatteverket hittills i år betalat ut 14,5 miljard kronor för rot- och rut-avdrag. Samtidigt har myndigheten bara stoppat 55 miljoner kronor från att hamna i orätta händer - det motsvarar fyra promille av totalen. Trots det anser Pia Blank Thörnroos att risken för att fuskare blir upptäckta är stor.

– Det finns ungefär 60-70 000 utförare som gör de här tjänsterna och stora utförare har ju många kunder. Det räcker att man hittar ett fel hos en utförare och då kan man ju fundera på om det inte är samma fel hos de andra kunderna också. Det blir ju stor effekt om man hittar ett fel på en kund, då kan man kolla de andra också, säger Pia Blank Thörnroos.

Under kontrollen har Skatteverket inte bara tittat på företagens uppgifter utan även på privatpersonerna som köpt hushållsnära tjänster och använt sig av rot-avdraget.

Flera utredningar pågår fortfarande och det blir konsekvenser för den enskilde om fusk upptäcks.

– Det är ju ett skattefusk som alla andra skattefusk. Det är ju också att man blir återbetalningsskyldig och kunden kan också få ett skattetillägg, säger Pia Blank Thörnroos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".