1 av 2
Här på Club 700 hölls auktionen i maj 2013. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Polispådrag utanför Club 700 i Örebro den 14 maj förra året. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio.

Åklagaren om HA-misshandeln i Örebro: Jag har gjort vad jag kunnat

"Kan inte väcka åtal om jag inte tror han ska bli fälld"
3:40 min

En person misshandlades när Hells Angels klubblokal i Karlstad såldes i maj förra året på Club 700 i Örebro. Trots att det var många poliser och journalister på plats läggs nu utredningen ner eftersom det inte finns nog med bevis mot de tre misstänkta männen.

Eftersom det var hotfull stämning i samband med visning av lokalen i Värmland, beslutades att hålla den exekutiva auktionen på Club 700 i Örebro.

Där var säkerhetspådraget stort, piketstyrkor och fotpatrullerande poliser övervakade stora delar av Drottninggatan, samtidigt som ett 30-tal poliser stod uppradade inne på Club 700. Mellan 15 och 20 västklädda Hells Angels-medlemmar och supportrar hade slagit sig ner framför scenen när auktionen började.

Men tillställningen fick snabbt avbrytas. När en spekulant som representerade Karlstad kommun la ett inledande bud började flera medlemmar ur Hells Angels att väsnas, bete sig hotfullt och försökte närma sig mannen. Spekulanten fick sen ta emot ett knytnävsslag i bakhuvudet av en gängmedlem, innan gängmedlemmen överrumplades av en handfull poliser.

Polisens kameror visade inte nog tydligt vem eller vilka som utdelade slag och ett nyhetsbolag som har film från händelsen har inte lämnat ut sitt material.

– Vi hade tre misstänkta personer eftersom det handlade om fler än ett slag mot målsäganden, säger Inger Sandström, åklagare vid Örebro tingsrätt.

Är det ändå inte märkligt att man inte ska kunna gå till botten med det här?

– Ja, det kan jag förstå och jag har gjort vad jag kunnat. Två polismän hade kameror fästa vid kroppen men de bilderna ger inte en tydlig bild av vad som hände eftersom det blev rörigt och väldigt många kom i vägen. Sen har ett nyhetsbolag bilder men dessa fick inte vi tillgång till, säger Inger Sandström.

Men en lokal full av poliser, media är på plats och en misshandel sker och ändå kan man alltså inte gå vidare?

– Det är jättetråkigt och man vill inte att det ska vara på det sättet. Men många av de som satt precis runt om målsäganden är ju personer från de här organisationerna, som givetvis inte är intresserade av att lämna tydliga uppgifter. Poliser har lämnat uppgifter, bra sådana, men jag har inga direkta utpekanden. Vi har sett på filmerna ett antal gånger och försökt urskilja vad som händer. Men, de ger inte tillräckligt mycket för att jag ska kunna förvänta mig en fällande dom. Det är ju också ett mått på vår rättssäkerhet. Jag kan ju inte åtala en person om jag inte tror att han ska kunna bli fälld i domstol.

Hur besviken är du?

– Jag är väldigt besviken. Jag tycker det var en mycket obehaglig händelse som inträffade. Det är väldigt otillfredsställande, säger Inger Sandström, till P4 Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".