Tåget mot storstäderna går allt fortare. Arkivbild: Helena Andersson/SR.
Arkivbild: Helena Andersson/SR.
#vartflyttarpengarna

Tåget till städerna går allt fortare

9:19 min

Örebro som satellit till Stockholm, och en värld av 600 stora städer - det är framtiden som utmålas i boken Urban Express där författarna Kjell A Nordström och Per Schlingman skildrar en flytt in till städerna som idag tar riktigt ordentlig fart.

Vi har ju de senaste dagarna pratat om hur människorna och pengarna flyttar till Örebro-regionen i vårt län - de som bor kvar i våra mindre kommuner tjänar helt enkelt mindre.

Och det här med stadsexplosionen, det mycket kraftfulla urbaniseringen, det är något vi inte kan göra så mycket åt menar ekonomen Kjell A Nordström.

– Det här är en kraft större än oss själva, vi hittar samma urbaniseringen över hela världen. Och samma diskussion!

Människor har ett behov att vara tillsammans och staden ger hopp om ett bättre liv. Men Kjell A Nordström pekar framför allt på behovet av att arbeta tillsammans för kunskapsöverföring. Mycket information och kunskap kan inte överföras via mail eller ett bra bredband, den låter sig bara överföras genom att arbeta nära varandra.

Uppkoppling viktig

Enligt Kjell A Nordström så är det svårt att motarbeta utvecklingen.

– Vi har mest att förhålla oss till den här utvecklingen. Den mest rimliga hållningen är att bejaka den eftersom den skapar så mycket värde i de urbana områdena att det blir värt det. Kostnaderna i att begränsa till exempel Stockholms tillväxt verkar vara astronomiska.

För mindre orter eller städer är det viktigaste att vara uppkopplad, har konnektivitet med de stora tillväxtregionerna. Man behöver ha till exempel bra vägar, järnvägar och bredband. Har man inte det faller man utanför Storstadsområdet och då går spiralen åt fel håll. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista