Brandföreskrifter ställer krav på utrymme i trapphus. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.
1 av 2
Brandföreskrifter ställer krav på utrymme i trapphus. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.
Anna Pettersson får inte längre ha sin rullator i trapphuset. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.
2 av 2
Anna Pettersson får inte längre ha sin rullator i trapphuset. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.

Rullatorförbud begränsar livet för 87-åriga Anna

"Vet inte hur länge jag orkar krångla med rullatorn i trappen"
2:01 min

87-åriga Anna Pettersson i Örebro får inte längre parkera sin rullator i trapphuset, kommunen avslog hennes ansökan om bostadsanpassning och lutar sig mot gällande brandföreskrifter.

Anna Pettersson har bara ledsyn och hjärtfel och är helt beroende av närheten till sin rullator. Hon har bott i Mellringe i 15 år och känner till området bra. Anna har hunnit bli 87 år och trivs bra i lägenheten.

Hon är ledsen över Örebro kommuns nej till bostadsanpassning.

"Jag har alltid haft min rullator i trapphuset för att jag måste ha den nära mig. Ingen har haft besvär av min rullator förr så varför ska jag inte få ha kvar den där nu."

Frågan blev aktuell när Anna ville ha en ramp utanför trappuppgången något kommunen inte kunde bevilja eftersom det skulle bryta mot brandföreskrifterna.

– Det är ett problem i vissa trapphus i Örebro och i det här aktuella fallet är det helt enkelt för trångt och då kan inte kommunen bevilja bostadsanpassning, förklarar Eva Salomonsson chef för bostadsanpassningen i Örebro kommun.

Brandföreskrifterna säger att det ska vara 90 centimeter fritt utrymme, men det fattas omkring tio centimeter för att Anna Pettersson skulle kunna ha sin rullator utanför sin dörr i trapphuset.

– Jag vet inte hur länge jag orkar krångla med rullatorn i trappan utanför porten, jag tycker det är så ledsamt att jag inte längre får ha den utanför min port. Jag blir isolerad, skulle inte klara mig utan min rullator nära mig, säger Anna Pettersson.

Om inte någon lösning hittas på problemet så kan Anna Pettersson tvingas flytta.

– Jag vill inte det, jag har bott här så länge och vet hur området ser ut. Jag som inte ser något måste lära om och jag orkar inte det. Det blir för jobbigt för mig det här, säger Anna Pettersson, med tårar i ögonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".