Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
#vartflyttarpengarna

Föreningslivet viktigt för att glesbygden ska fungera

"Seniorboenden så de inte behöver flytta till stan"
3:36 min

Det är inte bara företagandet som är den viktiga frågan för att Örebros landsort och småsamhällen ska överleva. Det menar Kalle Selander som är landsbygdsstrateg i Örebro kommun. Föreningslivet bär också upp livet och servicen i de mera glesbebyggda delarna.

Kalle Selander och hans kollegor har under det senaste året varit ute i samhällena runt Örebro på närmare 20 medborgardialoger för att sen ta fram en strategi för landsbygdens framtid i kommunen.

– Vi har orter som har mycket bra kommunikationer med Örebro, men de finns de som inte har det. Och löser vi inte det så dör de sakta, säger Kalle Selander.

Förskolor på plats och fler seniorboenden behövs så att man inte behöver flytta till stan och de äldre på så vis blir kvar i föreningslivet. Kalle Selander menar att både kommun och privata fastighetsägare borde upp på banan och bygga nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".