Antibotika i alla former. Foto: TT
Antibiotika

Forskare jämför antibiotikaresistens i Sverige och Indien

En forskargrupp vid Örebro Universitet har fått fem miljoner kronor för att forska vidare i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier.

Det är forskarna Jana Jass och Bo Söderquist som ska hålla i studien och som ska jämföra problemen med resistenta bakterier i Indien och Sverige.

I Indien är det fortfarande lätt att få antibiotika utan recept. Dessutom bidrar varma vattentemperaturer och miljöföroreningar till att nya antibiotikaresistenta bakterier ständigt  utvecklas.

I Sverige är det andra orsakaer som spelar in. Forskarna tror att det kan vara resenärer, husdjur, livsmedel och flyttfåglar, som sprider bakterierna. När de har kommit in kan de bli kvar i samhället och komma ut i miljön.

Forskaren Jana Jass säger att vi har blivit så beroende av antibiotika för att kontrollera de flesta infektionssjukdomar att multiresistenta bakterier har blivit ett globalt hot mot vår hälsa.

Forskarna ska nu följa och analysera utvecklingen i både Indien och Sverige för att kunna dra slutsatser som kan stoppa spridningen av resistenta bakterier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".