2400 skriver Högskoleprovet.
1 av 2
Hinner eleverna lära sig allt i klassrummet eller behöver de läxor? Arkivbild: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
Samuel Lindberg, Miranda Hajrullahu och Yasmin Qaalib.
2 av 2
Samuel Lindberg, Miranda Hajrullahu och Yasmin Qaalib. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.

Örebro kommun saknar regler för läxor

"Upp till varje skola att bestämma"
1:51 min

Örebro kommun som är huvudman för de flesta skolorna i kommunen har inget direktiv om hur skolorna ska förhålla sig till hemläxor.

Skolorna gör som de själva vill när det gäller om man vill ge läxor eller inte. Att ha ett utarbetat direktiv hur skolor ska göra i läxfrågan är inget som förespråkas.

"Nej, då skulle vi detaljstyra och det är inte vår roll. Skolorna får själva välja hur de vill nå måluppfyllelsen i skolan, om det är med läxor eller inte det avgör alltså varje enskild skola."

Finns det något som är så debatterat som läxor? Frågan kommer upp med jämna mellanrum och elever, föräldrar och inte minst lärare diskuterar fördelar kontra nackdelar med läxor.

Den senaste tiden har det diskuterats i sociala medier om läxfri skola. En rektor i Blekinge valde att bland annat slopa läxorna, och såg att betygen blev bättre hos eleverna.

Vänsterpartiet i Örebro tycker att det är fel att ge läxor som elever tvingas göra hemma, det är en rättvisefråga enligt Cecilia Lönn Elgstrand som är skolpolitisk taleskvinna.

– Det system som är idag bygger på att man har föräldrar som skolan förutsätter ska kunna hjälpa, så är det inte i alla fall, och därför blir det orättvist. Vi vill att eleverna får hjälp med sina läxor av en pedagog under skoltid för att alla ska få samma chans, förklarar Cecilia Lönn Elgstrand (V) ansvarig för skolfrågor.

Eleverna Yasmin Qaalib, Miranda Hajrullahu och Samuel Lindberg i 9C på Gumaeliusskolan i Örebro tycker olika om hemläxor.

– Jag tycker det är bra eftersom man hinner ju inte allt i skolan och hemma får jag plugga ostört i lugn och ro, säger Samuel Lindberg.

Och samma tycker Miranda Hajrullahu.

– Fast det tar ju lite av ens fritid det är ju jobbigt, men man får ju mer tid att lära sig saker.

Yasmin Qaalib har en lite annorlunda uppfattning.

– Jag tycker inte om läxor. Det är tråkigt och tar mycket tid av ens fritid.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".