Örebro Läns Museum. Foto:Mårten Rapp
Foto:Mårten Rapp

Chefen lämnar Örebro läns museum - men styrelsen ser framåt

"Vi är på gång med mycket nytt och har lagt en del bekymmer bakom oss"
1:40 min

I våras försvann åtta heltidstjänster från Örebro läns museum och i går meddelade chefen Mikael Eivergård att han hoppar av chefsposten redan vid årsskiftet.

Mikael Eivergård hade förordnande som chef till första juli nästa år och länsmuseets styrelse ville förlänga ytterligare. Men nu väljer Mikael Eivergård att sluta som chef vid nyår och istället jobba halvtid med andra arbetsuppgifter på Länsmuseet under våren.

– Jag tycker det är synd att han avgår nu när vi är på gång med mycket nytt och har lagt en del bekymmer bakom oss. Vi har kommit till rätta med ekonomin och har fått en grundfinansiering som är uthållig, säger Örebro läns museums ordförande Pentti Supponen.

Att länsmuseet fått ekonomin i balans beror på att antalet anställda minskats med åtta heltidstjänster.

Pentti Supponen berättar att Mikael Eivergård delsvis valt att avgå på grund av familjeskäl. Hans fru arbetar i Östersund och de vill inte bo på varsitt håll. Dessutom vill Mikael Eivergård få mer tid över till att forska och skriva.

– Men man ska inte sticka under stol med att det har varit en tung period de senaste två åren och att Mikael känt sig utschasad på grund av det. Han tycker att han har gjort sitt och att det är dags för någon annan att ta över, säger Pentti Supponen.

Länsmuseets styrelsen räknar med att det tar cirka ett halvår att rekrytera en ny chef, till dess tar nuvarande administrative chefen Lars Norling över.

Örebro läns museum är ett av dom minsta länsmuseerna i landet, både till antal anställda och budget.

Det är landstinget som ansvarar för länsmuseet och förra året fick museet 16,5 miljoner kronor i anslag. Det är åtskilliga miljoner mindre än flera andra jämförbara länsmuseer.

– Länsmuseet begärde ett extra anslag förra året, en miljon kronor och fick det förutom att museet fick en del projektpengar. De har begärt ytterligare medel i kommande budget och den diskussionen pågår, vi presenterar budgeten nästa vecka, säger socialdemokraten och regionrådet Irén Lejegren.

Fotnot: P4 Örebro har sökt Mikael Eivergård utanför framgång.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".