Ljusnarsberg. Foto : Isabelle Strengbom/Sveriges Radio
Ljusnarsberg. Foto : Isabelle Strengbom/Sveriges Radio

Bristande koll på ensamkommande barn i Ljusnarsberg

"Behövs bättre rutiner"
0:46 min

Ljusnarsbergs kommun får nu kritik för att inte ha koll på hur många ensamkommande flyktingbarn som finns i kommunen. Det framkommer i en rapport från Skolinspektionen.

Det var nu under hösten som Skolinspektionen granskade hur Ljusnarsbergs kommun hanterade asylsökande barn som kommit till kommunen. Inspektionen genomfördes i de 30 kommuner som hade störst andel ensamkommande flyktingbarn i Sverige.

Och för Ljusnarsbergs del visade det sig alltså stora skillnader mellan vilka uppgifter Migrationsverket och kommunen hade om hur många ensamkommande barn det fanns i Ljusnarsbergs kommun.

Enligt kommunens uppgifter fanns vid inspektionen 36 asylsökande barn, men enligt Migrationsverket så var siffran 68, en skillnad på 32 barn alltså, i åldrarna sex till 19 år när inspektionen gjorde i juni 2014.

Skolinspektionen anser i sin rapport att Ljusnarsbergs kommun skärper sina rutiner så att det blir säkert att alla asylsökande barn som vistas i kommunen erbjuds skolgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".