Lena M Rylander.
Lena M Rylander. Foto: Elisabeth Pettersson/Sveriges Radio.

Många lärare vill byta yrke i framtiden - speciellt yngre

"Lärarförbundet har varnat för det här i många år"
1:22 min

En tredjedel av lärarkåren kan inte tänka sig att jobba kvar i skolan tills de går i pension. Det framgår av en enkät som Lärarförbundet gjort.

– Och det här är siffror som vi tycker är alarmerande och kommunerna måste ta på allvar att göra en rekryteringstrategi som håller, både vad det gäller lön och arbetsbelastning, säger Lena M Rylander på Lärarförbundet i Örebro.

Över tusen lärare från hela landet har svarat på Lärarförbundets enkät. För lite resurser, stress och låga löner är några orsaker till att lärare vill sluta, även om de flesta lärare som tillfrågats trivs med själva yrket.

Men av lärarna som vill sluta är förvånansvärt många unga och nyexaminerade. Hela 45 procent av de tillfrågade lärarna i enkäten uppgav att de inte ville jobba kvar i framtiden.

– Lärarförbundet har ju varnat för det här i många år, vi ser att många funderar över sitt yrkesval under de första fem åren de jobbar.

– Det är många andra sysslor än själva undervisningen som tar lärarnas tid även på kvällarna och unga lärare som själva kan vara småbarnsföräldrar får svårt att få ihop det, säger Lena M Rylander är själv är lärare på Eklundaskolan i Örebro.

Elisabeth Pettersson
elisabeth.pettersson@sverigesradio.se
019-19 20 13

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".