Klassrum
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg /TT
Lena M Rylander.
2 av 2
Lena M Rylander. Foto: Elisabeth Pettersson/Sveriges Radio.

Lärarförbundet oroas inför kommande besparingar

"Skolan kan inte spara mer"
1:29 min

Örebro kommuns budgetarbete oroar Lärarförbundet i Örebro. Kommunens krav är att all verksamhet ska spara 1,2 procent.

Lärarförbundet är alltså oroliga hur det pågående budgetarbete kommer slå mot skolans verksamhet.

– Det här är pengar som inte skolan har, det går inte att spara mer på skolan, förklarar Lena M Rylander som är lokal ordförande.

Skolan är inte de enda som har fått till uppgift att se över sin verksamhet inför budgetarbetet. Redan innan valet var det känt att alla verksamheter i kommunen skulle se om sitt hus och se om det det gick att effektivisera sin verksamhet.

– Ska vi spara mer så kommer vi inte inte kunna följa skollagen, säger Lena M Rylander som är lokal ordförande för Läraförbundet.

Socialdemokraten Kenneth Nilsson, som snart tar över ansvaret för skolfrågor i Örebro kommun, förklarar att budgetarbetet pågår förfullt och långt ifrån är klart.

– Redan innan valet fanns det här uppe på bordet så det är inte så att vi försöker mörka något. Jag törs inte lova något i pengar, men jag tror att den procentsats vi diskuterar för skolan inte kommer vara så stor i slutet av budgetprocessen, säger Kenneth Nilsson.

Andreas Morén
019-19 20 18
andreas.moren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".