Alkohol bakom över hundra dödsfall i Örebro län

"Alkohol är ju skadligt för levern"
1:36 min

Förra året beräknades över 110 personer i Örebro län avlidit med alkohol som orsak eller bidragande orsak i dödsfallet, det visar Socialstyrelsens statistik över dödsorsaker.

– Alkohol är ju skadligt för levern och ett längre drickande utan uppehåll ger upphov till en akut leversvikt. Flera episoder av leversvikt leder till skrumplever. Levern har en viss förmåga att återhämta sig men den är begränsad, säger Jan Bergman på medicinkliniken vid USÖ, Universitetssjukhuset Örebro.

USÖ hade förra året 48 vårdtillfällen där människor med svårare leversjukdom relaterad till alkohol varit inlagda på sjukhuset och omkring 90 patienter besökt USÖ för samma leversjukdom.

– Vi ser oftast patienter som kommer i slutstadiet av alkoholrelaterad sjukdom framför allt skrumplever och dess komplikationer, säger Jan Bergman.

Han menar att alkoholrelaterade sjukdomar är dominerande på Mag- och tarmavdelningen vid USÖ. 

Och just alkohol är huvudorsak eller bidragande orsak till att omkring 110 personer avled förra året i Örebro län, de flesta är män, enligt Socialstyrelsen.

Nära 17 000 personer bedöms vara alkoholberoende eller ha alkoholmissbruk i Örebro län. Men de som har problem med alkohol är många fler enligt Mats Ramsted alkoholforskare på CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".