Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnor tar över makten över politiken i Örebro län

Publicerat måndag 17 november 2014 kl 06.00
"Inte blyg för att vilja ha makt"
(1:40 min)
Tre kvinnor i ledning. Solveig Oscarsson, Nora, Anna-Lena Järnberg, Hällefors och Irja Gustavsson, Lindesberg. Foto: Marie Hansson/SR.
Tre kvinnor i ledning. Solveig Oscarsson, Nora, Anna-Lena Järnberg, Hällefors och Irja Gustavsson, Lindesberg. Foto: Marie Hansson/SR.

Kvinnorna kommer nu på bred front som makthavare i Örebro län. Blir det inga förändringar i sista stund kommer sju av tolv kommunstyrelseordföranden att vara kvinnor.

Anna-Lena Järnberg, socialdemokrat och kommunstyrelseordförande i Hällefors tror att det är kvinnorna själva som har förändrats.

– Man har tuffat till sig som kvinna, tar för sig. Man är inte blyg för att vilja ha makt. Det är ju en fråga om att vilja förändra, menar Anna-Lena Järnberg.

Bygger upp sin maktbas

I kommun efter kommun så tillträder nu kvinnor i den absoluta toppen, senaste beskedet var att socialdemokraten Irja Gustavsson tar över i Lindesberg som kommunstyrelseordförande. Hennes bild är att kvinnor inte längre behöver vara duktig flicka för att nå toppen.

– Man diskuterar inte så längre. Jag har nog fått det för att jag har förtroende i partiet, hävdar Irja Gustavsson.

Kanske har många kvinnor upptäkt vikten av att skapa nätverk och allianser för att bli valda. Solveig Oscarsson är socialdemokrat och kommunstyrelseordförande i Nora.

– Det handlar ju om hur man bygger upp ett förtroende i sitt parti.

Ganska lika politiskt

Blir då politiken och besluten annorlunda med kvinnor i ledande ställning? Anna-Lena Järnberg i Hällefors tror inte det.

– Jag tror att man anpassar sig väldigt fort till politiken, hur spelet är uppbyggt och hur man driver politik.

Irja Gustavsson och Solveig Oscarsson tror att möjligen metoderna kan skilja mellan män och kvinnor i den politiska toppen.

– Vägen dit blir kanske lite annorlunda och på ett annat sätt, men vi har ingen annan dagorning än den som finns i respektive kommun, säger Irja Gustavsson, Lindesberg.

– Vi bildar liksom ett team i partiet och jobbar tillsammans. Just för det här att alla ska få säga sitt innan vi tar beslut, förklarar Solveig Oscarsson, Nora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".