Rölleka.
1 av 2
Den här Röllekan blommar trots att det är november. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio.
Biolog Daniel Gustafson
2 av 2
Biolog Daniel Gustafson hittade flera blommande växter. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio.

Det varma vädret får blommor och fåglar att chansa

"Har de tur så blir vintern mild"
4:42 min

När de flesta blommor vissnat och fåglar flyttat till Afrika, finns det de som chansar på att värmen håller i sig. Men det kan stå dem dyrt om kylan kommer.  

När P4 Örebros reporter Isabelle Strengbom tog med sig Länsstyrelsens naturvårdsbiolog Daniel Gustafson till naturreservatet Oset i Örebro, såg de blommor och hörde kvittrande fåglar.

– Den här Röllekan som har börjat blomma här, den tycker att det är varmt och gott nu i november. Den brukar blomma mitt i sommaren men den här har chansat och börjat blomma en gång till för att det är så milt.

Medan de flesta blommor vissnat och fåglar flyttat till Afrika så finns det några som chansar på att värmen fortsätter.

– Vi har hört fåglar som rör sig. De chansar på att stanna, för har de tur så blir vintern mild och de kan slippa att flytta ner till Afrika, och då sparar de en massa energi på det, säger Daniel Gustafson.

– Men risken är istället att det kommer en köldknäpp och det blir kallt. Då är risken att de dör istället och blomknopparna fryser sönder för dem.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".