Systembolaget. Foto: Helena Broström/Sveriges Radio
Systembolaget. Foto: Helena Broström/Sveriges Radio

Alkoholkonsumtionen ökar i Örebro län

"Den första ökningen på tio år"
1:36 min

Förra året drack invånarna i Örebro län dagligen över 50 000 liter sprit, vin och öl. I länet liksom i hela landet steg alkoholkonsumtionen förra året för första gången på ett decennium.

Siffrorna kommer från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

– Vi såg en ökning 2013, den första ökningen på tio år. Det var en ökning av både Systembolagets försäljning, på restaurangerna och folkölsförsäljningen, säger Håkan Leifman, alkoholforskare på CAN.

Flera orsaker till ökningen
Det finns flera orsaker till varför alkoholkonsumtionen ökade under 2013. Ökad vinkonsumtion men också kraftigt ökad marknadsföring av alkohol är ett par orsaker menar Håkan Leifman. Han vill se hur det blir med 2014 innan han kan prata om ett eventuellt trendbrott.

Bara i Örebro län dracks det förra året över 50 000 liter sprit, vin och öl per dag.

Det mesta köps på Systemet
Systembolaget står för 60 procent av alkoholen resten är det som säljs på restauranger, livsmedelsbutiker, smuggelsprit och det som passagerare tar med sig hem från sina resor. Och just resandeinförseln är den andra källan till alkohol efter systembolaget som förra året sålde 450 miljoner liter sprit, vin och öl. 

Systembolaget har i flera år i rad ökat sin försäljning av både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker.

– Vi har under lång tid i Sverige haft en långsam minskning av försäljning av sprit på bekostnad av vin som i långsam takt ersätter sprit kan man säga även om de här förändringarna är ganska små, säger Ida Tulin pressekreterare på Systembolaget.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".