Frank. Foto: Karwan Tahir/ Sveriges Radio
Frank. Foto: Karwan Tahir/ Sveriges Radio

Nykter efter flera decenniers alkoholmissbruk

"Dagen är ett krigande på"
1:53 min

Omkring 17 000 personer i Örebro län bedöms ha alkoholberoende eller alkoholmissbruk. 71-årige Frank, som tillhör den åldersgrupp där missbruk ökar mest, har ett mångårigt missbruk bakom sig.

Uppgifter om antalet alkoholberoende eller alkoholmissbruk kommer från STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem), ett kunskapscenter för prevention med fokus på alkohol och tobak.

Äldre människor är den grupp där alkoholkonsumtionen ökat mest de senaste åren.

71-årige Frank i Örebro har haft problem med alkoholmissbruk i många år, ett missbruk som har påverkat hela hans liv.

"Det har varit fyllt med institutioner, fängelse, bedrägerier och svekfullhet. Skammen och skulden har varit stor och jag har gömt mig ännu mer i missbruk." 

Frank är en av dem som har problem med sitt alkoholberoende. Och det är äldre människor i Franks ålder som i allt högre grad drabbas av alkoholskador eftersom det är just i gruppen 65 ålder och äldre som alkoholdrickandet ökar mest, enligt CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Efter flera decenniers alkohoholmissbruk och över tio behandlingshem har nu Frank med stöd av frivilligorganisationer lyckats hålla sig borta från alkohol det senaste halvåret. Verdandi är en av  organisationerna.

– Vi stöttar utifrån där man befinner sig, man behöver inte känna att man behöver ljuga eller trassla sig ur situationer. Vi är riktiga kamrater och ser till att man börjar därifrån man befinner sig, säger Carina Dahl på Verdandi.

Frank har nu flyttat till ett stödboende och ändrat sina levnadsvanor för att kunna fortsätta vara nykter.

– När jag vaknar på morgonen då tänker jag oftast på mina barn och sedan tänker jag på hur jag ska förvalta den här dagen på ett bra sätt. Jag skyddar mig lite idag med att inte springa på gamla ställen, jag har sökt nya ställen och nya kontakter. Förr hade jag tre telefoner, idag har jag en och den lägger jag undan. Dagen är ett krigande på men det börjar bli behagligt att kriga också, säger Frank.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".