Fatma Dag, mamma till en sjuåring i Oxhagen.
Fatma Dag, mamma till en sjuåring i Oxhagen. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
#gillaoxhagen

"Viktigt att fylla fritidsgården med positivt innehåll"

"Tidigt debut i kriminalitet innebär väldigt hög risk för att man stannar kvar"
6:57 min

Yngre barn lär sig av och härmar äldre ungdomar i områden som Oxhagen i Örebro. De riskerar att själva hamna i kriminella kretsar, säger kriminolog Henrik Andershed.

Fatma Dag bor i Örebro och är mamma till bland annat en 7-årig pojke. I somras ville han vara tillsammans med de äldre killarna i området. 

– Små barn lär sig också av det. Han gjorde likadant som de stora killarna. Han lekte maffia. Nu har jag slutat låta honom vara ute.

Henrik Andershed, professor i psykologi och docent i kriminologi vid Örebro universitet blir inte förvånad när han hör att de små barnen härmar de äldres kriminella beteenden.

– Det låter inte alls bra, men det är inte förvånande. Vi vet rent statistiskt att tidig debut i kriminalitet, om det nu går så långt, har samband med väldigt hög risk för att man stannar kvar i kriminalitet.

Hur kommer det sig att man i ung ålder ser upp till de här kriminella beteendena? 

– Det är egentligen inte konstigare än att se upp till en fotbollsspelare eller någon annan. Det handlar säkert mycket om vad man ha för möjligheter att bli exponerad för, säger Henrik Andershed.  

– Är det så att när man går ut som 10 till 11-åring och de man träffar där är ungdomar som begår brott då är det dem man exponeras för och då kommer man också att påverkas av dem.

Har man däremot många andra positiva möjligheter i sitt bostadsområde, att träffa såna som inte begår brott utan spelar innebandy, fotboll eller nånting annat meningsfullt då kan livet ta en helt annan vändning.

Vilka effekter kan en fritidsgård få i ett område som Oxhagen?

– Det beror alldeles på vad man fyller den där fritidsgården med för innehåll. Det finns faktiskt forskning som visar att deltagande i fritidsgårdsaktvitet kan öka risken för brott, om man inte fyller fritidsgården med strukturerat innehåll och positiva vuxna. Risken är att en fritidsgård blir ett tillhåll och att det inte har den effekt man vill ha, säger Henrik Andershed.  

– Men här utgår jag från att när man ska starta fritidsgården så har man en tanke med det att man ska fylla den med någon form av positivt innehåll - då kan en fritidsgård vara mycket bra.

Men man ska vara väldigt medveten om att det beror mycket på innehållet, avslutar Henrik Andershed, professor i psykologi och docent i kriminologi vid Örebro universitet. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".