Bönder och andra lokala företag skulle kunna sälja mer till skolor och boenden. Foto: Marie Hansson/Sverigesradio.
1 av 3
Bönder och andra lokala företag skulle kunna sälja mer till skolor och boenden. Foto: Marie Hansson/Sverigesradio.
Anna-Karin Landin, Hushållningssällskapet. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Anna-Karin Landin, Hushållningssällskapet. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Tanja Swartz-Grundström, upphandlare Örebro kommun. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Tanja Swartz-Grundström, upphandlare Örebro kommun. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Går att få mer lokal mat på tallriken

"Den här närheten till produktionen är viktig"
2:02 min

Flera lokala företagare i matbranchen skulle kunna sälja sina produkter till kommunernas storkök. Det menar LRF och Hushållningssällskapet.  

Nu i veckan åker LRF och Hushållningssällskapet runt i Örebro län och har träffar för att uppmuntra till mer närodlat på de kommunala matsedlarna.

Anna-Karin Landin på Hushållningssällskapet vill att barn och äldre ska få äta mer lokalt producerad mat framöver.

– Min förhoppning är att det leder till mer business, kontakter och att det är en självklarhet att man söker närproducerad mat.

Vill ha kontroll på maten

Idag köps mycket av den kommunala maten in i stora partier, Anna-Karin Landin skulle vilja att skolor och äldreboende kunde få lite mer kontroll över vad de serverar än när de får råvarorna från en stor grossist.

– Då kan ju maten komma precis var som helst ifrån! Den här närheten till produktionen är viktig, menar Anna-Karin Landin.

Hushållningssällskapet och LRF:s intresse är ju också att sätta ljuset på vad matproduktionen betyder lokalt.

Men det är lite trixit det här med upphandlingar, kommunerna kan inte kräva närodlat i sina avtal för då blir det ett handelshinder. Tanja Swartz-Grundström är upphandlare och sköter det formella för hela Örebro läns kommuner.

– Det är ju fri handel sen vi gick med i EU. Jag kan ju inte sätta upp hinder för det, att stänga nån ute.

Men, kommunerna kan hjälpa lokala bönder och företagare genom att göra det lättare att lägga sitt bud via e-handel, och tänka lite smart.

– Det finns andra sätt att skriva i mindre delar för att möjligheten ska finnas att vara med. Att jag inte ska fråga på fem ton ägg, utan att jag till exempel skriver 100 kg, säger Tanja Swartz-Grundström.

Flera praktiska problem att lösa

Fast, det är inte så att de lokala producenterna står i kö för att sälja till skolkök och äldreboenden, fötroendet är lågt till kommunerna som använt sig av stora grossister under flera decennier. Dessutom handlar det om att producera stora volymer och transportera, berättar Anna-Karin Landin.

– Varje liten producent har ju fullt upp att producera, han eller hon kan ju inte åka runt och leverera. Och skolan eller dagis vill inte ha hundra bilar där, det är ju en trafikfara!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".