Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#gillaoxhagen

Negativ utveckling i Oxhagen oroar kommunens fältgrupp

Publicerat tisdag 18 november 2014 kl 05.15
"Droger förekommer och brottsligheten vill få fäste"
(1:50 min)
Anna Rolf och Ali Ali från Fältgruppen på plats i Oxhagen.
1 av 2
Anna Rolf och Ali Ali från Fältgruppen på plats i Oxhagen. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Omtyckt men bortglömt jämfört med andra områden.
2 av 2
Omtyckt men bortglömt jämfört med andra områden. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Fältarna i Örebro är oroliga för utvecklingen i bostadsområdet Oxhagen, där antalet anmälda brott bland unga ökar och går ner i åldrarna. Vanligast är narkotikabrotten som femdubblades förra året.

Socialtjänstens fältgrupp i Örebro tillhör dem som är bekymrade över utvecklingen i Oxhagen. Men de är inte ensamma om sin oro. Öbo, Svenska kyrkan, ett par föreningar och polisen tillhör också dem som medverkat i den analys av läget i Oxhagen som kommunen har gjort.

– Vi har oro för vissa individer, förklarar Anna Rolf, gruppledare för socialtjänstens fältgrupp i Örebro. Och när vi har pratat med boende i området så känner de också otrygghet.

Bilden som tecknas av de olika aktörerna är den av ett bostadsområde som är omtyckt, men som glömts bort i förhållande till andra miljonprogramområden i stan, byggda i slutet på 60-talet.

Här finns inte samma aktivitet som i till exempel Vivalla eller Brickebacken, knappt nåt föreningsliv och inget för de unga att göra. Och eftersom trångboddheten är utbredd och den ekonomiska utsattheten stor, så träffas de unga ofta utomhus, vilket ibland leder till problem med en mindre grupp ungdomar. Det berättar fältaren Ali Ali som jobbat i Oxhagen i snart tio år.

– De flesta har hoppat av skolan och har ingen annan sysselsättning. De hänger här, säger han och sveper med ena armen över betongplattan vi står på under tak, intill Oxhagen bron, utanför familjecentralen.

– Enligt dem så chillar de här, ett gäng killar mellan 17 och 25 år, säger han. Droger förekommer, och den organiserade brottsligheten vill få fäste här, för att sprida sina droger, vilket gör att de här ungdomarna är det enklaste bytet för dem. Jobba lite grand, bli erbjuden snabba cash.

Men att kriminella gäng finns etablerade i Oxhagen, som polisen antyder, det tror inte Ali på. Ändå har antalet anmälda brott bland unga i området ökat rejält, med 62 procent förra året.

Mest ökar narkotikabrotten, som femdubblades förra året, jämfört med året innan. Och gärningspersonerna är unga, från 12 år.

Så fritidsgården som nu är planerad till Oxhagen behövs som en viktig motvikt, menar Ali Ali och Anna Rolf från Fältgruppen. 

– Det kommer att ge en plats för andra ungdomar som inte vill hänga med det här gänget, säger Ali.

– Min förhoppning är att det blir ett riktigt uppåtsving för Oxhagen som omrpåde och framför allt för dem som bor här, avslutar Anna Rolf, gruppledare för socialtjänstens fältgrupp i Örebro.

Fakta Oxhagen

Byggår 1966-1967
Cirka 2 500 boende (2012) +200 beräknas till 2019
906 lägenheter varav 675 Öbo (hyresrätter) och 231 Söderberg (bostadsrätter)
13 femrummare, flest tvåor och treor

Medelåldern ligger under kommungenomsnittet (34,5 år jämfört med 39,7 år)
35% är 25-49 år 30%  är  0-18 år

Jobb & Utbildning (2013)
32,6% saknar gymnasieutbildning (12,4% i Örebro som helhet)
47,7% har arbete (80% i Örebro som helhet)
Cirka 20% saknar arbete (cirka 8% i Örebro som helhet)

Genomsnittlig disponibel inkomst 206 000 kr/år (306 000 kr/år i Örebro som helhet)

45% (304 st) barn bor i ekonomiskt utsatta hushåll

Anmälda brott där gärningspersonen är 12-25 år (62%-ig ökning från 2012 till 2013)
Narkotikabrotten ökade med 514% under samma år
Andelen individer med utländsk bakgrund ökar medan andelen med svensk bakgrund minskar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".