Flytträning i en bassäng i Örebro tillsammans med barn i åldrarna tre månader till två år. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio.
Flytträning i en bassäng i Örebro tillsammans med barn i åldrarna tre månader till två år. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio.

Flytträning för de minsta en viktig grund i simkunskapen

"viktigt att redan från ung ålder få ett sammanhang med vatten och glädje"
6:31 min

I dag kan de allra minsta barnen få ta del av flytträning tillsammans med sina föräldrar. Detta är ett viktigt första steg i simutbildningen.

Babybojen är ett samarbete mellan Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet där gratis flytträning ges till våra minsta barn i samhället.

– Det är viktigt att redan från ung ålder få ett sammanhang med vatten och glädje, och inse tillsammans med sina föräldrar att vatten är något positivt och kul, menar en av representanterna från Svenska Livräddningssällskapet Anette Yngvesson-Hjort.

Och intresset för flytträningen är stort.

– Vi har fem grupper idag med barn mellan tre månader och två år, säger Trygg-Hansas representant Peter Bengtsson. Och platserna tillsattes väldigt snabbt.

Men det är inte bara viktigt att småbarn befinner sig i vattnet ofta för att känna sig säkra, även vuxna ska komma ihåg att testa sin simkunnighet.

– Att vara simkunnig innebär att simma 200 meter, varav 50 meter ryggsim, på djupt vatten och detta bör man upprepa ofta, förklarar Anette. Till exempel kan man ta Simborgarmärket, som utkommer som ny upplaga varje år, som innebär just detta, att man är simkunnig. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".