Fler äldre kvinnor dricker alkohol. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio
Fler äldre kvinnor dricker alkohol. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio
#dinalkohol

Fler äldre kvinnor dricker alkohol

"Kvinnor döljer sitt missbruk mycket längre och söker inte hjälp"
1:55 min

Alkoholkonsumtionen bland kvinnor 65 år och äldre har ökat de senaste åren och med det ökar också antalet dödsfall relaterade till alkohol i den gruppen.

-- Långsiktigt har konsumtionen ökat bland kvinnor, framför allt bland medelålders och lite äldre grupper. Där har vinets popularitet varit en bidragande orsak. Det är en förändring men det är fortfarande män som dricker mer, säger Mats Ramstedt, alkoholforskare vid CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Det är inte bara alkoholkonsumtionen bland äldre kvinnor som ökat utan också alkoholskador och dödsfall relaterade till alkohol. Förra året avled 170 kvinnor mellan 60 och 70 år i alkoholrelateradesjukdomar och det är en ökning med 70 procent jämfört med tio år sen, visar siffror från Socialstyrelsen.

Ökningen följer trenden där fler och fler äldre kvinnor dricker alkohol. Sex av tio kvinnor mellan 65 och 80 år dricker alkohol, enligt CAN. Bland yngre kvinnor går alkoholdrickandet ned även om andelen yngre som dricker alkohol är fortfarande något högre jämfört med äldre kvinnor.

Tittar man på de som har ett alkoholberoende så är det män som dominerar, en av tio män är alkoholberoende, bland kvinnor är det hälften så många.

Men även om antalet kvinnor som missbrukar alkohol är lägre än män så är kvinnor mer utsatta, menar Carina Dahl på hjälporganisationen Verdandi i Örebro.

– Faktum är att vi ser att kvinnorna har det mycket tuffare. De döljer sitt missbruk mycket längre och söker inte hjälp. Många är rädda om man har barn, om man går och söker hjälp och har barn så är man rädd att man tar barna på en gång därför håller man sig undan mycket längre. När man kommit in en bit i missbruket så är man ofta så utnyttjad och trasig så det är oerhört svårt, de har det oerhört kämpigt, säger Carina Dahl.    

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".