Många frivilliga hjälper till att ta hand om varorna. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Många frivilliga hjälper till att ta hand om varorna. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Magnus Lagergren är glad över ett lager skor som butiken fått. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Magnus Lagergren är glad över ett lager skor som butiken fått. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Växande secondhand-bransch orolig över beskattning

"De tappar gnistan och ger upp"
2:28 min

Secondhandbutikerna reagerar nu på Skatteverkets besked att man vill beskatta branschen. Det skulle vara ett hårt slag mot den ideella verksamheten, menar Magnus Largergren som är verksamhetsledare för Bra och Begagnat i Örebro.

Vinsten skulle minska rejält och det skulle bli mindre pengar kvar till välgörande ändamål. Magnus Lagergren tror att det då blir svårt att rekrytera och motivera alla de frivilliga som lägger många gratis arbetstimmar på att ta hand om sakerna.

– De är här och kämpar för de vill se så mycket pengar som möjligt komma ut till de som behöver hjälp. Skulle 25 procent av det gå rakt ner i Skatteverkets ficka istället så tror jag man skulle tappa gnistan och ge upp, menar Magnus Lagergren.

Det är Skatteverket som ser att secondhand-branschen växer betydligt och många butiker har också öppettider som påminner om en vanlig affär. En del av de ideella organisationerna har också en hel del anställda i butikerna.

Så om inte någon domstol eller politiken sätter stopp, kommer 25 procents moms och inkomstskatt gälla också för de butiker som har öppet mer än 24 timmar i veckan.

Magnus Lagergren tror att en beskattning inte bara skulle drabba branchen, utan också påverka miljön och återanvändningen av begagnade saker.

– Vi räddar närmare fem ton i veckan som skulle gått i soporna annars, så vi minskar ju sopberget rent konkret, förklarar han.

Men när branschen omsätter så mycket pengar, kan det inte vara rätt att börja prata om beskattning då?

Nej, Magnus Lagergren på Bra och Begagnat tycker inte det. Han menar att man gör nåt bra som annars inte skulle bli gjort.

– Det här har blivit ett sätt för oss att finansiera verksamhet som vi har, välgörenhet i Sverige och andra länder, menar Magnus Lagergren.

Jonas Eriksson, miljöpartist och riksdagsledamot från Örebro, tycker att det vore bra om den ideella verksamheten med secondhand även fortsatt slipper beskattning.

– Jag uppfattar att det finns en politisk enighet om att man ska försöka att undvika att belasta de här verksamheterna med moms. Eftersom jag tillhör ett regeringsbärande parti så kommer jag att lyfta den här frågan med ansvariga ministrar, för att se vad man kan göra.

Skatteverkets så kallade förtydligande i frågan tycker Jonas Eriksson är otydligt.

– Om de håller fast vid sin linje kommer de få testa det i domstol. Får Skatteverket rätt får man väl politiskt värdera om man kan ändra lagstiftningen, säger Jonas Eriksson, Miljöpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".