Ina Axelryd är rektor på hagaskolan. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio
Ina Axelryd är rektor på hagaskolan. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio
#gillaoxhagen

Rektorn på Hagaskolan hoppas att pengar ska ge tryggare barn

"Ingen är väl gladare än vi "
1:30 min

45 procent av barnen i Oxhagen lever i ekonomiskt utsatta hushåll. Det visar den lägesanalys av Oxhagen som Örebro kommun har genomfört. Nu satsar Örebro kommun extra på området.

Ina Axelryd är rektor på Hagaskolan i Oxhagen och hon ser flera fördelar med satsningen, som innebär att drygt tio miljoner kronor tilldelas området i form av så kallade sociala investeringar.

– Ingen är väl gladare än vi att man tittar på vad det här området behöver.

Både personalen och eleverna på Hagaskolan kommer beröras på flera sätt av den här satsningen menar Ina Axelryd. Och en stor del av arbetet handlar om att motverka att barn och ungdomar ska känna sig sysslolösa, säger hon. 

– Man vill att fler ska vara i någon form av organiserad verksamhet och det kan i sin tur ge ringar på vattnet.

På vilket sätt tror du att det här kommer märkas i skolan?

– Tryggare barn. För det är ju så att otrygghet skapas om du inte riktigt vet vad du ska göra.

En av de delar som ingår i arbetet är musikprojektet El sistema, som kommer vara ett samarbete mellan Hagaskolan och Kulturskolan i Örebro.

I samband med det ska musikträffar ordnas för förskolebarnen. Det här ser Ina Axelryd som en stor möjlighet för familjer som kanske inte skulle ha råd att låta sina barn att undervisas i musik på fritiden ändå få möjlighet att göra det. Och just att öka barnens valmöjligheter är avgörande för att öka tryggheten, både i skolan och i Oxhagen som plats, enligt henne.

– Det ska inte bara vara skolan eller förskolan som är den trygga platsen, man ska också känna att det finns en trygghet i sitt område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".