Barn och unga i Oxhagen får extra stöd av sociala investeringar från nästa år. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
1 av 2
Barn och unga i Oxhagen får stöd av sociala investeringar nästa år. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Marie Worge, planerare inom vård och stöd på Örebro kommun.
2 av 2
Marie Worge, planerare på vård och stöd på Örebro kommun. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
#gillaoxhagen

Tidiga sociala investeringar ska stärka barn och unga i Oxhagen

"Små insatser medan bekymren är små"
2:05 min

För att möta de sociala utmaningarna i bostadsområdet Oxhagen i Örebro, gör kommunen en storsatsning där nästa år. Förutom en fritidsgård, får området sociala investeringar för 10,4 miljoner.

Det handlar om tre olika projekt, som alla riktar sig till barn i Oxhagen. Tanken är att satsningarna ska verka förebyggande och stärka de unga när de är små, så de klarar sig bättre när de blir stora.

– Målsättningen med alla sociala investeringar är att förhindra socialt utanförskap i framtiden, förklarar Marie Worge, planerare inom vård och stöd på Örebro kommun. Att hitta nya verktyg för att det saknas färdiga, tydliga metoder att gå in och jobba med inom det område man väljer att satsa på.

Lite av experiment
Sociala investeringar är alltså lite av en experimentverkstad för att hitta nya vägar och arbetssätt, och Örebro kommun satsar alltså på tre sådana projekt i Oxhagen nästa år och tre år framåt. Två av dem går lite i varandra.

– Dels är det ett musikpedagogiskt projekt som heter El Sistema, som ursprungligen kommer från Venezuela, med goda demokratieffekter därifrån. Det rör sig om kvalificerad musikundervisning som ska hållas i klasser och barngrupper, bland annat på Hagaskolan, berättar Marie Worge.

Ett av de andra projekten kallas för tvärkompetensteam och ska utgå från familjecentralen i Oxhagen. Teamet, som består av en kurator, en specialpedagog, en arbetsterapeut och till viss del en arbetskonsulent, ska stötta familjerna tidigt när barnen är små för att undvika större problem i framtiden.

– Den tredje sociala investeringen är en specialpedagogisk kompetensutvecklingssatsning, förklarar Marie Worge. Den riktar sig till förskolepedagoger för att de ska hitta sätt att jobba nära elevhälsan och tvärkompetensteamet på familjecentralen.

– Meningen är att det ska upptäcka barn med framtida svårigheter tidigt och jobba kompensatoriskt med dem. Små insatser medan det är små bekymmer, förklarar Marie.

Stärkande vaccination
Man skulle kunna beskriva det som en slags vaccination mot att barnen ska hamna i kriminella nätverk eller andra problem i framtiden. Sådana risker som finns i exempelvis Oxhagen.

– Ja, förhoppningsvis ska barnen som får del av det här insatserna för sina eventuella svårigheter, vara lite tryggare i sig själva och i sina familjer när de kommer upp i tonåren, så att de inte behöver söka sig till gängbildningar av olika sorter, säger Marie Worge.

Rekrytering av projektledare pågår just nu, och efter nyår räknar Marie Worge med att de ska kunna dra igång. Men resultat av de sociala investeringarna i Oxhagen kommer av förklarliga skäl att dröja, säger hon.

– Alltså, man kommer ju att följa utvecklingen hela tiden såklart, men för att se reslutat och ekonomiska och reella effekter, så är vi nog framme i hösten 2016. Och vissa effekter kommer vi inte att märka förrän om tio år, avslutar Marie Worge, planerare inom vård och stöd på Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".