Polisens tekniker på en av brottsplatserna i somras. Arkivfoto: Pavel Koubek/TT.
Foto: Pavel Koubek/TT.

Väldigt ovanligt att kvinnor begår styckmord enligt professorn

"Ungefär tio procent av de som dödar en annan människa är kvinnor"
3:22 min

I dag åtalas den 25-åriga kvinnan som misstänks för styckmordet på en ung kvinna i Askersund i somras. Att kvinnor begår styckmord är mycket ovanligt.

Det säger Henrik Andershed, professor i psykologi och docent kriminologi, studierektor för kriminologi och föreståndare för Centrum för kriminologiskforskning vid Örebro universitet.

– Det begås ungefär hundra mord i Sverige varje år lite knappt och så har det sett ut under en längre tid. Av dem är mellan ett och tre styckmord.

Det är väldigt ovanligt att kvinnor begår styckmord, det är även ganska ovanligt att kvinnor mördar.

– Ungefär tio procent av de som dödar en annan människa är kvinnor och 90 procent män. Varför det är så är en fråga som egentligen fortfarande gäckar oss som forskare, varför vi ser de könsskillnaderna i våld, säger Henrik Andershed.

– Men vi ser direkt när människor kan börja uppvisa aggressivt beteende i två-treåldern som puttas och rivas så ser vi att pojkar har det mycket mer än flickor. Och den könsskillnaden förstärks över livet.

– Mycket tyder att det både är ärftliga komponenter och miljömässliga som omständigheter och uppfostring och en massa saker, så det finns en massa kända riskfaktorer för våld.

Varför styckar man en kropp?

Det finns två orsaker, för att gömma kroppen och försöka komma undan med brotten är den ena. Den andra är bestialisk med övervåld där ofta sadistiska inslag ingår.

Henrik Andershed intervjuades av Matias Holm och Malin Holmberg i P4 Morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".