Den yttre miljön i Oxhagen skulle kunna förbättras genom Partnerskap Varberga-Oxhagen.
1 av 2
Den yttre miljön i Oxhagen är en sak som skulle kunna förbättras genom Partnerskap Varberga-Oxhagen. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio
Thomas Gustafsson, platschef Partnerskap Örebro. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
2 av 2
Thomas Gustafsson, platschef för Partnerskap Örebro. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Partnerskapsarbete ska förbättra livet i fler bostadsområden i Örebro

"Det gäller att få bort stuprören"
1:53 min

Med Partnerskap Vivalla som förebild ska ytterligare tre bostadsområden i Örebro börja jobba likadant för att göra livet där tryggare och bättre. Det berättar Thomas Gustafsson, verksamhetschef för Partnerskap Örebro.

Just nu håller kommunen på att anställa två platschefer som ska ansvara för arbetet. En för Partnerskap Varberga-Oxhagen och en för Partnerskap Brickebacken.

– De ska samordna de verksamheter som finns i områdena, för att de som bor där ska få det bättre, säger Thomas Gustafsson, verksamhetschef för Partnerskap Örebro.

Och förebilden finns alltså i Vivalla, där man jobbat med partnerskaps-tanken i tre år nu, men mer intensivt det senaste ett och halvt året.

Få bort stuprören
– De kommunala förvaltningarna jobbade väldigt bra även innan dess, men många har gjort samma sak utan att veta om varandra, berättar Thomas Gustafsson. Och då gäller det att få bort de där stuprören, som vi brukar kalla dem i den kommunala förvaltningen, som gör att man riskerar att jobba dubbelt.

– Där har min uppgift som platschef i Vivalla varit att ena förskola, skola, fritidsgård, socialtjänst, arbetsmarknad och jobba tillsammans med ÖBO, Västerporten, moskén och Örebro folkhögskola, förklarar han.

Det har handlat om både mjuka frågor, som att förbättra resultaten i skolan, men också om de mer hårda frågorna som rör den yttre miljön i Vivalla.

– Att göra ett nytt Vivalla centrum till exempel, eller se till så att bollhallen blev kvar, förklarar Thomas Gustafsson. Men också att anlägga konstgräs, kanske skapa en isbana utomhus i vinter eller förlägga ett grönt stråk genom Vivalla.

Stora folkhälsoproblem
Exakt hur partnerskapstanken ska fungera i Varberga-Oxhagen och Brickebacken kan inte enhetschefen för Partnerskap Örebro säga. Det blir upp till de nya platscheferna.

Men eftersom det finns stora sociala utmaningar, exempelvis i Oxhagen, med ungdomsgäng som drar runt i området utan sysselsättning, så tror han att det problemet kommer att prioriteras.

– Det är ju en folkhälsofråga som kan leda till ett utanförskap, till kriminalitet och droganvändning, säger han. Och då skulle den här platschefens uppgift kunna vara att samla föreningar och civilsamhälle kring Träffpunkt Oxhagen, som har en viktig funktion runt Tornfalkgatan.

– Där skulle man se till att hitta ungdomarna och identifiera problemen tillsammans med arbetsförmedling och vuxenutbildning och försöka hitta meningsfull sysselsättning. Det skulle kunna vara ett konkret exempel, avslutar Thomas Gustafsson, verksamhetschef för Partnerskap Örebro.

I febuari väntas Partnerskap Varberga-Oxhagen och Partnerskap Brickebacken komma igång med sitt samordnande arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".