Pilotprojekt om bättre hälsa för nyanlända presenterades i Örebro

"Vi vill sprida det här för det har varit stort intresse"
1:10 min

God hälsa kan vara ett sätt för nyanlända invandrare att få fotfäste på arbetsmarknaden. Ett pilotprojekt om hälsofrämjande arbete har pågått i Örebro i tre års tid.

I dag får fyra andra län i Sverige ta del av pilotprojektets resultat.
– Nu vill vi sprida det här för det har varit stort intresse från elevernas sida, även från pedagogernas och skolledningens, säger Marie Nybäck på landstingets samhällsmedicinska enhet.

Marie Nybäck på Samhällsmedicinska enheten i Örebro har varit med och jobbat fram idén om att föra in hälsotemat på SFI, Svenska för invandrare. Det har gått bra och eleverna har varit mycket intresserade, berättar hon.

Nu vill hon att fler kommuner i länet och landet ska få ta del av projektet, och kommer därför berätta om det idag på en stor konferens i Örebro om migration och hälsa.

Politiker, tjänstemän och ideella krafter från Halland, Värmland, Västra Götaland, Dalarna och Örebro län har samlats för att prata om hur de bättre kan samverka kring hälsofrämjande åtgärder under de första två åren som en person är i Sverige.

Personal från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen, Migrationsverket och Sveriges kommuner och landsting finns också på plats på nationell nivå, berättar samordnare Johanna Tybell på Länsstyrelsen i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".