Lotta Olsson (M). Foto: Marie Hansson SR Örebro.
Lotta Olsson (M). Foto: Marie Hansson Sveriges Radio.

Lotta Olsson (M): Sverige behöver ny huvudstad

"Örebro kan vara en möjlighet"
0:59 min

Moderaten Lotta Olsson från Örebro vill utreda om Stockholm även i fortsättningen ska vara Sveriges huvudstad. Det skriver hon i en motion hon lämnat till riksdagen.

Den mer allvarliga delen av motionen är att Lotta Olsson menar att en huvudstad måste vara tillgänglig för resten av landet, och att politikerna i Stockholm inte har prioriterat kommunikationsmedel, som bil och flygtrafik, till huvudstaden.

Riksdagens ledamöter hade lämnat in 2901 motioner då den allmänna motionstiden för 2014 gick ut den 10 november.

Riksdagsledamoten Lotta Olsson (M) skriver i sin motion "Utred Stockholms långsiktiga uppdrag som huvudstad" att Regeringen bör tillsätta en utredning för att utreda om Stockholm ska befrias från uppdraget som huvudstad. Statens institutioner måste vara tillgängliga för övriga landet och finns inte tillräckligt lokalt stöd i Stockholm för uppdraget som huvudstad, bör staten ge uppdrag till annan stad att långsiktigt ta över funktionen som huvudstad.

”Flera städer ligger mera centralt i landet än Stockholm och skulle långsiktigt kunna bli ett bra alternativ som huvudstad.”

Ett exempel på andra sidan Atlanten lyfts fram till att Stockholm möjligen kan förlora rollen som huvudstad.

”Huvudstaden i ett land behöver inte samtidigt vara landets största, vi ser exempelvis Washington D. C. som är USA:s politiska centrum men absolut inte den största staden i USA.” skriver Lotta Olsson.

Olsson förklarar närmare hur hon tänker.

– Statens institutioner måste vara tillgängliga för hela landet inte bara för Stockholm, annars hotas jobb och utveckling i hela landet. Jobben idag är utsatta för internationell konkurrens, då duger det inte att Sverige har en huvudstad vars politiska ledning inte ser den utmaningen det innebär, säger hon.

Om motionen får gehör i riksdagen återstår att se. Men chanserna är nog små. Av alla motionsförslag mellan 2010-2014 fick bara 1,6 procent ja.

Vilken stad skulle då ta över ansvaret som huvudstad?

Där väljer Lotta Olsson, som är från Örebro, att ducka frågan.

– Det finns många städer i mitten av Sverige jag tror skulle kunna ta på sig uppgiften, om inte Stockholms rödgröna ledning tänker om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".