Gustavsviks innomhusbassäng. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio Örebro.
Gustavsviks innomhusbassäng. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio Örebro.

Nya eller rustade badhus i Örebro dröjer många år

"Läcker kopiösa mängder vatten"
2:00 min

Simsporten i Örebro är orolig för var man ska träna i framtiden, 50-metersbassängen i Gustavsvik är gammal, och Örebro Simallians, ÖSA vill därför ha ett helt nytt badhus anpassat för dagens behov.

Men i Örebro kommun är det många projekt som konkurrerar om pengarna, så just nu ser det ut att dröja många år.

Åsa Skanheden är klubbchef på ÖSA och funderar hur länge Gustavsviks-bassängen ska hålla.

– Vi vet ju att det läcker kompiösa mängder vatten till och från och att de inte vet riktigt vad det är.

Stora 50-metersbassängen invigdes under tidigt 60-tal och Åsa Skanheden menar att man behöver bygga efter moderna krav som inte sliter på simmarnas hälsa.

– Det är högt till kant och vi har många simmare som får problem med astma för att luften blir stillastående, menar Åsa Skanheden.

Långt ner på listan

Örebro kommun är idag minoritetsägare i Gustavsvik Resorts. VDn, Magnus Nilsson har tidigare sagt till P4 Örebro att man tycker att det är kommunens sak att ta ansvar för både eventuella nybyggen och drift av det. Och för Örebro kommun ligger inte nya eller rustade bad överst på listan om vi bortser från äventyrsbadet.

– Framförallt har vi jättestora investeringar i förskolor, skolor och vårdboenden. Just nu går de före, det säger Björn Sundin, socialdemokrat och kommunalråd.

Och Björn Sundin vill inte ta beslut om 50-metersbassängen enskilt, det handlar om alla badhusen, menar han.

– Vi vet ju att vi har likande investeringar på fler bad, det vore ju förskräckligt dumt att låsa sig fast vid en lösning nu så att vi får en obalans i fördelningen över stan.

Pengar bundna

Örebro kommun betalar idag närmare tio miljoner om året till driften av Gustavsvik och kommer så göra i tio år. Lars Johansson, centerpartist och ordförande för Fritid- och turistnämnden stödjer ÖSAs krav i stora stycken och tycker att avtalet fördröjer frågan.

– Vi har bundit upp oss, vi har pengar bundna som skulle kunna användas för medborgarna på ett bättre sätt.

Men Björn Sundin, socialdemokraterna tycker att kommunen genom avtalet med Gustavsvik köpt sig tid och menar att nya badhus är långsiktiga frågor.

– Vi lär inte ha det inom fem år, om vi pratar Simsportens hus är det en jättelik projektering. Men inom nått år eller så så kommer vi nog ha ett svar i vilken riktning vi ska gå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".