Lena Mantler, verksamhetschef på socialförvaltningen i Örebro.
Lena Mantler, verksamhetschef på socialförvaltningen i Örebro. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio

Kraftig ökning av barn som far illa

"Det är väldigt tungt och svårt att orka med."
1:59 min

Socialförvaltningen i Örebro har mycket att göra. Sen 2010 har antalet anmälningar om barn som far illa ökat med 30 procent, och sen första oktober med ytterligare tio. Något som sliter på personalen. 

– Emellanåt tycker de att det är väldigt tungt och uttrycker också att det är svårt att orka med att ha det på det här viset i längden. Det säger Lena Mantler, verksamhetschefen för socialtjänstens myndighetsutövning i Örebro.

Cirka 35 ärenden per vecka kommer in till socialförvaltningen i Örebro om barn som misstänks fara illa, och en del av dem beror på att det kommit nya allmänna råd och föreskrifter om våld i nära relationer.

Alla ska utredas
Enligt de nya råden som trädde i kraft den första oktober i år, ska alla barn som bevittnat eller utsatts för våld, utredas på en gång, inte bara förhandsbedömas som tidigare.

Men det finns fler förklaringar till ökningen av anmälningar, säger Lena Mantler.

– Medborgare, förskolor, skolor, hela samhället överhuvudtaget, accepterar inte att barn far illa. Vi tror att det är en samhällsförändring som lett till detta, menar hon.

Klart är i alla fall att det ökade antalet anmälningar ställer stora krav på personalen. Särskilt på de mest erfarna som enligt Lena Mantler måste hjälpa de mindre erfarna med mycket stöd. Och oerfarna socialsekreterare är det man får tag på när man ska anställa idag, förklarar hon.

Extra personal
– Sen har vi faktiskt gjort på det viset att vi har gjort överanställningar för att komplettera upp när vi har så mycket oerfaret folk. Alltså fler anställningar än vi har grundbemanning och budget till, för att kompensera, berättar Lena Mantler.

Totalt handlar det om 3,5-4 extra tjänster för att klara den ökade arbetsbördan.

Men barnen då, de som den allt större mängden anmälningar handlar om. Får de den hjälp de behöver och har rätt till när personalen går på knäna?

– Ja, i absolut de flesta fallen får barnen det stöd de behöver, säger Lena Mantler. Vi har ju inom verksamheten möjlighet att erbjuda behandling och hjälp på olika sätt.

– Vi samarbetar med barnpsykiatrin och jobbar med förebyggande arbete, så självklart får de hjälp, avslutar Lena Mantler, verksamhetschef för socialtjänstens myndighetsutövning i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".