Långa väntetider på 1177 Sjukvårdsupplysningen. Foto: Andreas Morén P4 Örebro Sveriges Radio.
Långa väntetider på 1177 Sjukvårdsupplysningen. Foto: Andreas Morén P4 Örebro Sveriges Radio.

Sjukvårdsupplysningens samarbete gav längre väntetid

"Längre telefonköer"
1:18 min

Många länsbor som ringt sjukvårdsrådgivningen den sista tiden har mötts av långa väntetider. Allt beror på att 1177 ingått i ett testprojekt för att uppnå kortare väntetid - men utfallet blev raka motsatsen.

Anders Swenson som är verksamhetschef för sjukvårdsrådgivningen 1177 i Örebro län förklarar att det var kortare tider som de ville uppnå, vilket var målet med samarbetet.

– Ja, samarbetet visade sig tyvärr slå tvärtom för oss här i Örebro län. Förmodligen var samarbetet för litet och kräver fler än tre landsting för att kunna uppnå kortare kötider för de som ringer, enligt Anders Swenson.

Projektet har pågått ihop med Jönköping och Östergötlands landsting i tio veckor för att se om det gick att korta kötiderna för att kunna ge sjukvårdsråd snabbare, något som inte slog väl ut.

Så många länsbor som upplevt längre väntetider till sjukvårdsupplysningen har alltså haft rätt, och när man väl kommit fram kunde man dessutom hamnat i Jönköping eller i Östergötlands sjukvårdsrådgivning.

– Tanken var förstås inte att det skulle bli sämre med längre väntetider som följd, men nu avslutas projektet i eftermiddag och vi får utvärdera projektet och se varför kötiderna ökade, säger Anders Swenson verksamhetschef för 1177 i Örebro län landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".