Lena Mantler, verksamhetschef för myndighetsutövningen inom socialtjänsten i Örebro kommun.
Lena Mantler, verksamhetschef för myndighetsutövningen inom socialtjänsten i Örebro kommun. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Så ska socialen bli effektivare

"Vi kartlägger arbetsinnehållet"
0:48 min

Den höga arbetsbelastningen på socialförvaltningen i Örebro kan bero på att de anställda ägnar för mycket tid åt andra sysslor än de huvudsakliga arbetsuppgifterna.

– Just nu håller vi på att kartlägga hur socialsekreterarnas arbetsinnehåll ser ut, säger Socialförvaltningens chef Lena Mantler.

– Gör man sitt grunduppdrag? Eller lägger man till olika arbetsuppgifter som andra egentligen kan göra? Vi hoppas att hitta lite "brus" sånt som egentligen är småplock, bokningar av bilar, besök, kopiera handlingar och plocka ur diskmaskinen.

Så varje liten del behöver ni till myndighetsutövningen istället?

– Absolut och det är det vi är ute efter att se. Alltså att renodla tjänsterna. Att inte hålla på med en massa administration som kanske stör utredningsprocessen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".