Alkolås: Foto: Stig-Åke Jönsson / TT
1 av 2
Alkolås: Foto: Stig-Åke Jönsson / TT
Anders Hedåberg på Transportstyrelsen i Örebro ser positivt på förslaget. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio Örebro
2 av 2
Anders Hedåberg på Transportstyrelsen i Örebro ser positivt på förslaget. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio Örebro

Läkare kan få möjlighet att skriva ut alkolås på recept till missbrukare

"I dagsläget är svaret till de som riskerar att bli av med sitt körkort nej"
1:32 min

Det kan bli möjligt för läkare att ordinera alkolås till personer med alkoholmissbruk.Det framgår av ett förslag som just nu ligger hos näringsdepartementet. Anders Hedåberg är alkolåssamomrdnare på transportstyrelsen i Örebro.

– I praktiken ser vi väl något framför oss som är ungefär som det som finns i Finland redan i dag, där läkare kan förskriva alkolås på ordination, säger Anders Hedåberg.

Läkare har en anmälningsplikt och måste kontakta Transportstyrelsen om de konstaterar att en person som kör bil har ett alkoholmissbruk. Men idag kan inte transportstyrelsen erbjuda någon ett alkolås om de inte först åkt fast för rattfylleri. Men Anders Hedåberg på Transportstyrelsen säger att det finns det ett ganska stort intresse för att installera alkolås, som godkänts av Transportstyrelsen också bland bilister som inte kört rattfulla redan i dag.

Vi vet att det är en fråga bland personer som rikserar att bli av med sitt körkort. Men i dagsläget är svaret till dem nej, säger han.

Enligt Transportstyrelsen har mellan 70 000 och 100 000 personer alkolås i sin bil i Sverige just nu. Men bara 5000 av dem är godkända av transportstyrelsen och ingår i det så kallade alkollåsprogrammet där personerna också går på läkarkontroller för sitt missbruk.

Förslaget ligger nu under beredening på regeringskansliet och inget beslut är fattat i frågan. Catrin Tidström från enheten för transportteknik på näringsdepartementet berättar att många är positiva till förslaget, men det återstår en hel del praktiska frågor kring hur en sådan förändring skulle gå till i praktiken.

– Till exempel hur länge man ska ha alkolåsvillkor. Ska man kunna ha det permanent? Eller ska man ha det en viss tid? Det är en av de praktiska tekniska frågor som är svåra att lösa, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".