Foto: AP Photo / Chitose Suzuki / TT.
Den mmisstänkta kvinnan hittade information på Flashback: Foto: AP Photo / Chitose Suzuki / TT.

25-åringen fick utförlig information om mordmetoder på internet

"Det är väldigt typiskt att det kommer mycket svar"
1:31 min

En stor del av den 1600 sidor långa förundersökningen om det misstänkta styckmordet i Askersund består av vad den misstänkta mördaren googlat på.

Och det framgår i undersökningen att frågor om hur man enklast dödar någon leder till många och utförliga svar på olika forum.

Internetforskaren Elza Dunkels är inte förvånad över de ingående diskussionerna.

– Det är väldigt typiskt för den här kulturen att det kommer mycket svar. Internet fungerar då som en väg att knyta ihop personer med liknande intressen, säger hon.

"Vad är det bästa sättet att döda någon på?" fick 240 svar. "Lite tips inför ett mord" har 282 personer svarat på. Andra frågor är "Kan man åka fast för mord fast dom aldrig hittar kroppen?" "Mord utan lik", "Döda killens ex", "Hur tillverkar man ricin?", "Hur slår man ner nån".

Samma dygn som den 22 åriga kvinnan dödades tittade den nu mordmisstänkte 25-åringen på flertalet diskussioner om hur ett mord kan utföras på forumet Flashback.. En av trådarna som väcker frågan vad är det bästa sättet att döda någon på och har fått 240 svar av olika personer. Tråden, lite tips inför ett mord har genererat 282 svar.

Att hon varit inne på de här sidorna framgår i förundersökning där sökningarna på hennes mobiltelefon finns redovisade.

Och enligt Elza Dunkels kan informationsspridningen på internet i vissa fall påverka personer att begå kriminella handlingar, men hon menar att det sällan är en avgörande faktor.

– Internet har spelat roll, men i grunden som måste det finnas något annat som gör att det går överstyr på det här sättet.

Elza Dunkels berättar att internet har lett till en förändrad syn på begreppet vanföreställningar eftersom det är så mycket lättare att hitta likasinnade idag än vad det var för några år sedan.

– För första gången i världshistorien så kan vi koppla upp oss mot likatänkande. Och den typen av idéer är inte bara hos en enda människa inne i huvudet utan det är spritt på ett sätt som vi aldrig har sett tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".