Vättern är en av sjöarna som skulle få utökat standskydd. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Vättern är en av sjöarna som skulle få utökat standskydd. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Karta över de sjöar som berörs av förslaget till utökat strandskydd. Bild: Länsstyrelsen.
2 av 2
Karta över de sjöar som berörs av förslaget till utökat strandskydd. Bild: Länsstyrelsen.

Ökat strandskydd väcker skarpa reaktioner

"Helt bisarra konsekvenser"
1:58 min

Strandskyddet runt bland annat Hjälmaren och Vättern kan komma att ökas till 300 meter, något som fått både kommuner och markägare att gå i taket.

Bakgrunden är att Länsstyrelsen ser över vilka vattendrag som borde ha utökat strandskydd i Örebro län. En mycket stor del av Vinön föreslås få strandskydd om förslaget går igenom. Peter Kumlin är ordförande för Hembygdsföreningen.

– Det här är en rund ö, det innebär att cirka 50 procent av ön kommer att hamna inom strandskyddsområdet, säger Peter Kumlin.

Omfattar för mycket menar kritiker

Idag så gäller generellt 100 meter strandskydd för att vi ska få tillgång till vattennära områden, men också för att skydda växt och djurliv i strandkanten. Men en del sjöar kan ha 300 meter om det finns skäl, här är besluten gamla och Länsstyrelsen har haft ett uppdrag från staten att se över dem.

Och då landar man på ett dussintal sjöar eller sjösystem, bland annat våra stora, de attraktiva Vättern och Hjälmaren. En remiss har gått ut och Björn Sundin, socialdemokrat och kommunalråd i Örebro gillar inte förslaget.

– På sina ställen får det helt bisarra konsekvenser, där det omfattar redan bebyggda områden, där det kan vara på andra sidan av en höjd där man inte ens ser vattnet!

Förslaget är enligt Björn Sundin dåligt genomarbetat, och Örebro kommun har skrivit ett lite vasst svar till Länsstyrelsen.

– Lite ovanligt syrligt svar, faktiskt! Vi brukar inte uttrycka oss riktigt så där. Det är ett ganska långt svar där vi punkt efter punkt konstaterar att de inte har tillräckligt underlag för att komma med de här förslagen. Därför avstyrker vi det det väldigt tydligt, säger Björn Sundin (S).

Bara en början

Ett 20-tal brev från markägare och föreningar har kommit spontant till Länsstyrelsen som nu har lovat dem en informationsträff. Lena Lundkvist är biträdande länsarkitekt och menar att remissen är tänkt som en början till en dialog.

– Tanken med remissen var ju att vi skulle få in synpunkter på förslaget. Och gärna så konkreta som möjligt så vi ska kunna bearbeta förslaget och gå vidare i processen, berättar Lena Lundkvist.

Och Länsstyrelsen menar att markägarna ska kunna fortsätta med befintliga verksamheter.

– Ett jordbruk som bedrivs påverkas inte, fiske och skogsbruk påverkas inte. De kan bygga sina ekonomibyggnader utan bygglov och strandskyddsdispens, menar Lena Lundkvist på Länsstyrelsen.

Förhoppningen är att Länsstyrelsen ska ta beslut till sommaren om de sjöar som får utökat strandskydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".